Întrebarea jurnalistului Val Butnaru a sunat în felul următor: „Ştiaţi ce se pune la cale la Banca de Economii, că va fi jefuită? Atunci când statul a cedat primele acţiuni nu v-aţi gândit că acesta e primul semn că se pune la cale un jaf?”.

În replică, fostul premier a declarat că specialiştii i-au explicat că diminuarea cotei statului la BEM, în urma unui management defectuos, va aduce ulterior beneficii pentru stat. Totodată, Leancă a acuzat voalat Banca Naţională.

„Atunci când a fost luată decizia de a micşora cota statului la BEM, ştiam că se porneşte de la o anumită situaţie, deloc fericită, că era urmarea unui management defectuos timp de mai mulţi ani. Mi-au explicat unii specialiştii că dacă facem acest transfer, dacă diminuăm cota statului, aducem ulterior o infuzie de capital privat, se va schimba starea lucrurilor. Nu aşteptaţi de la mine răspunsuri tranşante din simplu motiv că ştiţi foarte bine ce competenţe are Banca Naţională, ca instituţie care poate verifica toate fluxurile de bani, fiecare instituţie bancară.

Am fost doar prim-ministru, nu am fost nici procuror, nici judecător. Nu depinde doar de Guvern. Să nu ne axăm doar pe instituţiile Executivului, ci pe instituţiile autonome, care se subordonează cumva Parlamentului, dar pe care, de fapt, nu le controlează nimeni. Şi sau se ia o decizie arbitrară, deseori absolut incorectă a conducerii acestor instituţii, sau sunt anumite interese meschine care generează doar distorsiuni în sistem. Iată BNM, iată Consiliul Concurenţei, iată ANRE”, a afirmat Iurie Leancă.

La întrebarea dacă a pus vreo semnătură pe vreo hârtie care vizează situaţia de la BEM, fostul premier a răspuns la fel de evaziv: „În perioada în care am fost prim-ministru, prioritatea mea a fost să nu pun în pericol depunerile cetăţenilor RM. S-a luat o decizie, colectivă, de altfel, care tocmai ne-a permis să nu punem în pericol ceea ce au acumulat oamenii timp de ani de zile şi au depus la aceste instituţii bancare”.

Referitor la compania Kroll, care a fost aleasă printr-un concurs al BNM să investigheze situaţia de la cele trei bănci cu probleme, BEM, Banca Socială şi Unibank, Iurie Leancă s-a arătat extrem de optimist că detectivii financiari din SUA vor face lumină.

„Cel mai important este că sunt aici. Nu e companie de audit, ci de investigare, care stabileşte cine şi de unde a furat şi cum se poate de recuperat. Au venit pentru patru săptămâni, perioada iniţială. După asta se va elabora un nou termen de referinţă, se va face un nou termen de licitaţie şi se va stabili un termen măcar şi de trei luni. Compania Kroll ne poate ajuta, fiindcă multe tranzacţii au fost internaţionale, off-shore, dar responsabilitatea cea mai mare trebuie să revină instituţiilor naţionale”, crede deputatul PLDM.

Fostul premier a fost solicitat să comenteze şi concesionarea Aeroportului. Or, acesta a recunoscut că nu a fost „cea mai inteligentă decizie” a sa. „Concesionarea Aeroportului era o necesitate, pentru mine acest fapt nu se pune în discuţie. Însă felul în care s-a făcut acest lucru, nu sunt convins că a fost cea mai inteligentă decizie a mea”, a menţionat invitatul „Cabinetului din Umbră”.

Întrebat dacă există mafie care conduce Republica Moldova, Iurie Leancă a spus că, în opinia sa, „există interese de cartel” în anumite domenii.

Justiţia a fost un alt subiect discutat intens în cadrul emisiunii. Or, fostul premier crede că „e puţin exagerat” că am fi lideri la capitolul corupţie.

„E o relaţie directă între sărăcie şi corupţie. Din păcate, în cinci ani de guvernare nu am reuşit să facem un salt dramatic în ceea ce priveşte sărăcia. Puteam face mai mult? Da. Trebuie să-mi asum o parte din responsabilitate. Nu am reuşit să facem nimic cu justiţia, procuratura”, a adăugat Leancă.

În cadrul aceleiaşi emisiuni, avocatul Andrei Năstase i-a cerut explicaţii fostului premier în legătură cu mai multe cazuri scandaloase din ultimii ani, legate de corupţie, delapidări, spălări de bani, atacuri raider, monopolizarea mass-media, cazuri despre care Iurie Leancă a fost sesizat în perioada în care se afla la cârma Guvernului, dar nu a luat măsuri şi nu a reacţionat în niciun fel. Mai exact, Andrei Năstase s-a referit la cazul Aroma Floris, dosarul Norma, nerespectarea distribuirii aleatorii a dosarelor, mai ales cele care ar fi fabricate etc.

Fostul premier nu a găsit ce să răspundă la întrebarea de ce nu a reacţionat în cazurile de mai sus, pe motiv că nu ar fi la curent cu unele dintre ele.

„Mă puneţi în situaţia să comentez situaţii pe care nu le cunosc. Vă daţi seama că vin sute de sesizări. M-aş ocupa cu asta toată ziua. Acum, că nu mai sunt prim-ministru, sunt curios să aflu şi eu ce s-a întâmplat cu aceste sesizări şi de ce nu aţi primit cel puţin un răspuns. Dar nu-mi cereţi să spun ceva ce nu ştiu”, a răspuns Iurie Leancă. Referitor la cazurile despre care ştia, deputatul PLDM a spus că „un prim-ministru nu poate substitui instituţiile statului”, pentru că „nu are pârghii şi instrumente”.

„Constat că nici măcar nu citiţi presa, pentru că aţi fost sesizat şi public, în presă. Mă întrebaţi pe mine ce trebuia să faceţi? Să-l convocaţi pe ministrul Justiţiei, să cereţi explicaţii, să porniţi o anchetă de serviciu, să verificaţi şi să constataţi dacă există o ilegalitate într-un caz sau altul şi să luaţi măsuri. Dacă aţi fi constatat că s-au comis ilegalităţi, trebuia să sesizaţi personal procurorul general. Or, ignorând aceste cazuri aţi încurajat astfel de ilegalităţi”, a spus Andrei Năstase.

Într-un final, Iurie Leancă a menţionat că unica soluţie pentru Republica Moldova este presiunea dinafară.

„Sistemul e putred, nu funcţionează. N-am reuşit să facem aşa încât să schimbăm sistemul şi îmi pare rău. Doar cu propriile noastre forţe nu vom reuşi să ieşim din această mlaştină. Situaţia e complicată, dar nu suntem nici primii nici ultimii care se confruntă cu aceste probleme. Putem reuşi doar cu presiune şi susţinere dinafară. Altă cale nu există”, a spus Iurie Leancă.

A fost contrazis însă de juristul Andrei Năstase, care a menţionat că indiferent de câtă presiune s-ar pune pe RM, atât timp cât nu va exista voinţă politică pe interior situaţia în ţară nu se va schimba.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.