„Candidatul la funcţia de premier, Gaburici, care cere vot de încredere, este urmărit penal în Rusia. Pe numele lui este deschis un dosar penal cu numărul 958, în baza art. 327, p. 3, şi art. 322, p. 1 din Codul Penal al Federaţiei Ruse (trecerea ilegală a frontierei de stat, uz de fals în acte). Pe numele lui Gaburici este emis şi un mandat de arestare. Nu ne vom alege oare cu încă un lider politic cu biografie dubioasă? Există oare şansa că situaţia în ţară se va îmbunătăţi dacă Guvernul va fi condus de o asemenea persoană?”, scrie vedomosti.md.

De menţionat că fostul premier Ion Sturza a lansat astăzi un îndemn pentru deputaţi să nu-l voteze pe Gaburici în fruntea guvernului, întrucât, în opinia sa, există dubii legate de acesta, pe care îl caracterizează drept un „om ascultător şi cuminte”. „Un inconştient deştept în funcţia de prim-ministru este mai periculos decât un mediocru conştient”, a avertizat ex-premierul RM. Totodată, Sturza consideră că Gaburici ar trebui să ofere mai multe informaţii şi despre integritatea sa, asupra căreia planează suspiciuni în condiţiile în care acesta deocamdată nu şi-a făcut public nici măcar CV-ul.

Totodată, 24 de organizaţii non-guvernamentale au publicat ieri un apel public în care îl acuză pe şeful statului că s-a grăbit atunci când l-a desemnat drept candidat la funcţia de premier pe Chiril Gaburici, deoarece mai multe informaţii făcute publice trezesc suspiciuni în ceea ce priveşte integritatea acestuia. Reprezentanţii societăţii civile mai spun că este inadmisibilă propunerea în posturi de conducere a unor persoane „pentru că sunt fini, naşi de-ai noştri şi a pretinde că luptăm cu corupţia”.

Precizăm că astăzi, la ora 14:00, Parlamentul se convoacă în şedinţă, unde Chiril Gaburici va prezenta lista cabinetului de miniştri şi programul de guvernare. Candidatul desemnat pentru funcţia de premier urmează să ceară votul Parlamentului pentru noul Guvern.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.