Este opinia a cel puţin 24 de organizaţii non-guvernamentale care au semnat un apel public adresat preşedintelui Nicolae Timofti, Parlamentului, Guvernului, dar şi partidelor care au fracţiune în Parlament.

„Constatăm consecinţa de absenţă a încrederii din partea opiniei publice şi societăţii, care decurge din multiplele lacune de integritate, precum alegaţia obţinerii unei diplome false, alegaţii de cazuri corupţie, nerespectări grave ale drepturilor omului, colaborări cu regimuri autoritare şi dictatoriale etc. şi rămase neexplicate în spaţiul public. Solicităm verificarea corectitudinii şi veridicităţii informaţiei făcute publice, iar în cazul în care informaţia ridică suspiciuni de lipsă de integritate, incompatibilităţi sau încălcare a drepturilor omului, să fie retrasă candidatura domnului Gaburici de la funcţia de prim-ministru”, se arată în apel.

În cazul în care aceste informaţii se vor adeveri, candidatura lui Chiril Gaburici pentru funcţia de premier trebuie retrasă, iar în locul acestuia să fie desemnată o candidatură meritocrată, profesionistă şi care ar corespunde cerinţelor şi standardelor ridicate de integritate, susţin ONG-iştii.

Reprezentanţii societăţii civile susţin că este inadmisibil înaintarea la conducere a unor persoane „pentru că sunt fini, naşi de-ai noştri şi a pretinde că luptăm cu corupţia”.

Precizăm că şedinţa Parlamentului în cadrul căreia guvernul va cere vot de încredere, va avea loc miercuri, la ora 14:00. Candidatul desemnat pentru funcţia de premier, Chiril Gaburici, urmează să ceară votul de încredere pentru învestirea noului guvern, prezentând programul de guvernare şi componenţa cabinetului de miniştri.