Aţi vrut europeni? Poftim fraţilor, europeni! Vladimir Plahotniuc a demonstrat că se poate, propunând în Guvern un profesionist veritabil, din Uniunea Europeană. Un cetăţean provenind din patria democraţiei, Franţa. Şi nu în orice funcţie, ci tocmai în fruntea Ministerului Economiei!

Stephane Bride – viitorul ministru al Economiei

Dar să facem cunoştinţă cu domnul Bride, crescut în patria lui Voltaire:

Bride a ajuns în Republica Moldova la sfârşitul anilor ’90, ca asociat al companiei Ernst & Young, ulterior deţinând funcţia de director al acesteia în ţara noastră. Această Ernst & Young, companie care se ocupa cu auditul, a „înflorit” în perioada comunistă, ajungând în 2009 să deservească peste 80% din băncile din ţară. Printre acestea şi cele mai în vogă bănci de la acea oră, Victoriabank a lui Plahotniuc, dar şi Fincombank, a lui Oleg Voronin.

Din 2010 însă, domnul Bride şi-a schimbat locul de muncă. El a început să activeze la prestigioasa companie internaţională Grant Thornton. Preluând conducerea Grant Thornton Moldova, Bride şi-a demonstrat din nou extraordinarele calităţi manageriale, pentru că imediat compania a început să crească aidoma Ernst & Young în perioada comunistă.

Printre primii clienţi s-a numărat şi Moldincondbank, cea mai celebră bancă din Moldova, subiectul în prezent a unei investigaţii internaţionale, după ce a spălat în ultimii ani peste 18 miliarde de dolari proveniţi de la oligarhii ruşi.

Ulterior, de serviciile companiei de audit manageriate de domnul Bride au început să se folosească multe alte bănci. Printre ele şi Banca de Economii, a cărui pachet majoritar se afla la acea oră în proprietatea statului,

Din 2011, adică de când a fost efectuat primul atac raider asupra acestei bănci, se ocupă domnul Bride cu auditul de la BEM. Desigur, tot domnul Bride audita BEM şi în 2013, când s-a decis ca Guvernul să renunţe la controlul pachetului majoritar de acţiuni. Probabil membrii Guvernului, când au luat această decizie, au făcut-o şi în urma analizării concluziilor auditului făcut de domnul Bride.

Apoi, compania domnului Bride s-a apucat şi de capul Unibank, iar din 2013, chiar şi a Băncii Sociale. Bănci care, alături de BEM, tocmai se află sub administraţia specială a BNM, din cauza că sunt suspectate că ar fi acordat credite neperformante în valoare de aproape 30 de miliarde de lei.

Eu zic că şi în cazul Moldincondbank, dar în special al BEM, Unibank şi Banca Socială, domnul Bride şi compania pe care o conduce şi-au făcut treaba exemplar!

Val Gurvits, în fruntea Procuraturii Generale?

Desigur, gestul de ieri al domnului Plahotniuc e un prim pas. Unul important, care demonstrează că se poate. De aia şi propun ca acesta să asculte în continuare dezideratele poporului, care coincid şi cu cele ale lui Mihai Ghimpu, şi să aducă în fruntea Procuraturii Generale un european sau american.

Candidatura perfectă ar fi cea a domnului Val Gurvits. Un avocat reputat şi recunoscut, care deţine cetăţenia americană, chiar dacă s-a născut în vecina Ucraină. Domnul Gurvits, a demonstrat acum trei ani, într-o conferinţă de presă, că Vladimir Plahotniuc nu e urmărit de Interpol. Sigur, ulterior chiar Plahotniuc a recunoscut că a fost urmărit de Interpol, dar ce mai contează?

Domnul Gurvits a fost şi asociat al acestuia în afaceri, deci e o personalitate bine cunoscută şi perfect potrivită pentru funcţia de procuror general.

Plahotniuc compromite total noţiunile de „Europa”, „european” sau „integrare europeană”

Desigur, trecând peste ironiile amare de mai sus, nu putem decât să ajungem la o concluzie extrem, extrem de tristă. Plahotniuc sfidează la maximum aceşti cetăţeni dintre Prut şi Nistru, cărora n-ai cum să le zici popor.

El ştia foarte bine că puţina presă cât de cât liberă din Moldova va afla imediat cine e acest Bride şi cu ce s-a ocupat el. Dar în mod total sfidător l-a băgat în Guvern.

Aţi vrut europeni? Na-vă bre’ europeni.

De ăştia care şi-au construit carierele pe malurile Bâcului şi-au dat gir hoţiilor sale.

Aşa că nu m-ar mira dacă Gurvits sau altul de teapa ăstuia va fi pus procuror general. Ba mai mult chiar, până la anul, când Plahotniuc va fi ales în funcţia de preşedinte, poate ar fi cazul ca România să-i întoarcă cetăţenia. Aşa am avea şi-un preşedinte  de ţară european.

European în felul în care vede Plahotniuc această noţiune. Aşa cum vede de fapt Plahotniuc şi integrarea europeană, dezvoltarea, civilizaţia, democraţia.

Până la urmă, Lukaşenko, Putin, tot spun că-s democraţi, iar în ţările lor există democraţie. Chiar şi Coreea de Nord, se numeşte oficial Republica Populară Democrată Coreeană…

Alex Cozer

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.