Potrivit sursei, la 30 octombrie 2014, judecătorul delegat cu cooperarea internaţională de la Tribunalul Bucureşti a luat decizia de a solicita Republicii Moldova recunoaşterea şi executarea sentinţei penale în cazul Guma.

Potrivit Ministerului Justiţiei, în prezent este pregătit dosarul pe numele fostului deputat democrat, iar peste 1-2 luni acesta va ajunge în instanţa de judecată.

„Noi am recepţionat demersul autorităţilor române cu privire la recunoaşterea de către Republica Moldova şi punerea în aplicare a sentinţei în privinţa domnului Guma. Am făcut demers în adresa autorităţilor competente pentru a pregăti dosarul nostru la nivel naţional. Avem nevoie de informaţii suplimentare ca să ne adresăm în instanţa de judecată, ulterior aceasta să se pronunţe cu privire la recunoaşterea acestei sentinţe pe teritoriul RM. Este vorba de informaţii cu privire la cetăţenie, domiciliul său, etc. Nu durează foarte mult. O lună, două maximum. Poate şi mai puţin. Apoi instanţa de judecată îl citează pe domnul Guma şi examinează chestiunea cu privire la recunoaşterea sentinţei”, a declarat pentru Jurnal, viceministrul Justiţiei Vladimir Grosu.

Contactat de Ziarul de Gardă, Valeriu Guma a refuzat să vorbească despre cazul său. „Care-i treaba voastră, asta-i numai treaba mea, căutaţi-vă de problemele voastre”, a replicat Guma.

Anterior, numele şi poza deputatului moldovean au fost plasate pe site-ul biroului Interpol din Franţa. Totodată, poza fostului deputat PD este postată şi pe site-ul Poliţiei Române, alături de criminali căutaţi pentru omor şi alte infracţiuni.

Valeriu Guma a fost deferit justiţiei pe 2 iulie 2008, fiind acuzat că l-a mituit pe directorul general al Direcţiei Juridice din Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pentru a-i determina pe funcţionari să aprobe o convenţie de menţinere în vigoare a contractului de privatizare la o firmă la care era acţionar.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în cursul verii anului 2006, în urma unor negocieri purtate în mod direct sau prin intermediul altor persoane, Guma a promis anumite sume de bani, iar pe 11 septembrie 2006, prin intermediul Ludmilei Buzu (sora acestuia - n.r.), i-a dat 20.000 de dolari lui Alexandru Mândruţ, în acea perioadă consilier al vicepreşedintelui Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), „care avea influenţă sau lăsa să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul aceleiaşi instituţii”.

În schimbul banilor, Alexandru Mândruţ urma să-i influenţeze pe funcţionarii abilitaţi să aprobe o convenţie de menţinere în vigoare a contractului de privatizare a societăţii Gerom Buzău (Valeriu Guma fiind unul din acţionarii societăţii - n.r.).

Dosarul lui Valeriu Guma este desprins din cel în care Alexandru Mândruţ a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi luare de mită. Alături de Mândruţ, pe 24 aprilie 2007 au fost trimişi în judecată Ludmila Buzu, pentru complicitate la infracţiunile de cumpărare de influenţă, la dare şi luare de mită şi Sergiu Bulăţel, pentru dare de mită.

Mândruţ, care din luna ianuarie 2007 devenise director general al Direcţiei Generale Juridice din cadrul AVAS, ar fi primit în 27 februarie 2007 suma de 20.000 de dolari, de la Sergiu Bulăţel, prin intermediul Ludmilei Buzu.