Ulterior, presiunile din partea fruntaşilor PD asupra şefului au fost confirmate chiar de Preşedinţie, dar şi de liderul interimar al PLDM, Valeriu Streleţ, de fostul premier Ion Sturza, iar preşedintele Timofti a avut o întâlnire cu ambasadorii europeni anume în legătură cu presiunile care se exercită asupra sa. În aceste circumstanţe, scandalul a căpătat amploare, ajungând la urechile opiniei publice şi partenerilor externi ai ţării, societatea civilă şi-a exprimat sprijinul pentru Nicolae Timofti, la fel cum au făcut-o şi diplomaţii UE.

Odată cu toate acestea, desemnarea lui Vladimir Plahotniuc în postul de premier a devenit practic imposibilă. Asta dacă şeful statului, care are acum şansa de a-i da lovitura de graţie oligarhului Plahotniuc, nu va face un pas înapoi.

Timp de aproape patru ani de mandat, Nicolae Timofti a fost un preşedinte anemic, fiind criticat dur de societatea civilă că nu reacţionează aşa cum ar trebui s-o facă un şef de stat atunci când drepturile şi interesele cetăţenilor sunt încălcate în mod flagrant, când securitatea ţării, inclusiv cea economică, este în pericol, când din haznaua statului sunt furate miliarde şi, ulterior, puse pe umerii oamenilor aduşi la limita supravieţuirii, atunci când instituţiile statului se află sub control politic, iar ţara este în captivitatea unui regim oligarhic. 

Şeful statului s-a făcut că nu vede nici protestele care au loc în ţară de mai bine de jumătate de an, a ignorat revendicările cetăţenilor şi nu a comentat niciodată jaful din sistemul bancar şi fenomenul statului capturat de oligarhie. Voit sau nu, şeful statului a satisfăcut interesele acestui regim care a deturnat cursul european, a blocat cu desăvârşire reformele, a devalizat statul, a acaparat fluxurile financiare şi a atentat la proprietatea privată, libertatea fizică, de exprimare şi de informare a cetăţenilor.

„Acum, în cel de-al doisprezecelea ceas, aţi refuzat să semnaţi decretul privind numirea criminalului politic Plahotniuc la funcţia de premier, lucru pe care îl sprijinim împreună cu sutele de mii de protestatari. O asemenea poziţie intransigentă trebuie menţinută pentru a nu permite mafiei criminale să pună mâna pe toate instituţiile statului, urmând să instaureze o dictatură sângeroasă”, spune liderul CMAN, Andrei Năstase, în apelul lansat zilele trecute la adresa lui Nicolae Timofti. În apel, preşedintele Consiliul Marii Adunări Naţionale îl îndeamnă pe şeful statului să reziste presiunilor şi îi cere să aibă un dialog direct cu poporul, să consulte societatea civilă activă şi să învestească un cabinet de miniştri capabil să contribuie la depolitizarea instituţiilor şi la implementarea revendicărilor populare.

În situaţia în care Republica Moldova trece printr-o perioadă cumplită, ţara fiind sugrumată de sărăcie, de corupţie endemică şi de un regim oligarhic, ameninţările la adresa şefului statului sunt calificate de liderii societăţii civile drept parte dintr-un scenariu al cărui punct culminant este instalarea cu orice preţ în funcţia de prim-ministru a lui Plahotniuc. Scăparea stă în alegerile anticipate, pentru că dacă Plahotniuc va renunţa la obsesia de a ajunge în fotoliul de premier, există riscul major ca să instaleze la cârma Guvernului o marionetă a sa.

„Apelul nostru nu este o tentativă de a vă elogia gestul firesc pe care ar fi trebuit să-l facă orice şef al statului cu responsabilitate şi aplecare spre năzuinţele poporului. Este mai degrabă un ultim semnal de alarmă că dacă lucrurile nu se schimbă radical în ţara noastră, dacă mafia criminală nu va fi pusă la punct de instituţiile abilitate ale statului, inclusiv cea prezidenţială, poporul Moldovei va fi în drept să-şi exercite suveranitatea în mod direct şi nemijlocit”, se mai spune în apelul liderului CMAN.

Aşa sau altfel, gestul lui Plahotniuc de a forţa desemnarea sa denotă disperare şi a atras încă o dată atenţia partenerilor externi, care nu au ezitat să dea semnale. Întrebarea este dacă preşedintele Timofti nu va ceda şi dacă va putea să-i aplice lovitura de graţie oligarhului de la Grozeşti.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.