„Din momentul în care preşedintele ţării a anunţat public şi deschis că asupra lui şi a membrilor familiei sale s-au exercitat presiuni pentru ca să-l înainteze la funcţia de prim-ministru pe domnul Plahotniuc, înseamnă că domnul Plahotniuc a călcat peste toate liniile roşii care teoretic ar exista în această societate. În opinia mea, a călcat peste linia roşie când, în cârdăşie cu socialiştii şi comuniştii, anexa palidă a PD, au demis guvernul Streleţ şi au mizat că PLDM va veni ca o turmă pe strada Tighina 32 (sediul PD, n.r.), cerând voie să voteze orice numai să nu fie urmăriţi cu dosare. Acest scenariu n-a mers şi acum suntem martorii unei situaţii când domnul Plahotniuc vrea să ducă până la capăt schema de capturarea a puterii în stat. Surpriza anului este poziţia civică a domnului preşedinte Nicolae Timofti. Din moment ce pe site-ul oficial al Preşedinţiei este anunţată public informaţia că reprezentanţii PD au exercitat presiuni ca preşedintele să semneze decretul şi din moment ce preşedintele se întâlneşte cu diplomaţii europeni asta deja este un scandal public”, a declarat analistul politic Oazu Nantoi.

Liderul Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase, afirmă însă că Plahotniuc a trecut cu mult înainte linia roşie. „El linia roşie a trecut-o demult, peste codul penal el a trecut demult. Ştiţi ce le spunea el ambasadorilor? „Domnilor, da voi n-o să-mi demonstraţi nimic mie!”. Şi chiar o spunea aşa, cu persiflare, cu bătaie de joc. Plahotniuc a greşit că a mers direct la preşedinte şi l-a şantajat. Iată despre faptul că Plahotniuc l-a şantajat, iar asta e faptă penală, deja se ştie, deja există probatoriu, o spune preşedintele, o spun consilierii. Am informaţii de la cei mai apropiaţi oameni ai preşedintelui că deja se conturează dosarul penal pe numele lui Plahotniuc. Nu în zona politică, dar penală ar trebui să ne rotim. Şi ambasadorii ar trebui să ţină foarte mult cont de asta - ei nu pot să admită sau să-şi permită luxul de a lăsa în fruntea Guvernului RM un penal şi la fel nu-şi pot permite să lase o sculă a penalului”, a menţionat Andrei Năstase.

La rândul său, jurnalistul Constantin Cheianu afirmă că acţiunile lui Plahotniuc din ultima perioadă dovedesc disperarea acestuia. „În toată istoria asta există şi o latură bună. Gestul lui Plahotniuc de a se înainta pe sine este, în opinia mea, un gest clar de disperare. Anul acesta, mai ales după ce protestele s-au intensificat, am văzut în mod clar că asta l-a tulburat, l-a dezechilibrat pe Plahotniuc şi el a început să facă nişte paşi pe care nu i-ar fi făcut în condiţii calme, cum îi place lui. Cred că arestarea lui Filat şi demiterea lui Streleţ tot fac parte din categoria asta. Sunt semne clare, cred eu, că el simte că-i fuge pământul de sub picioare şi acţionează brutal, nu mai acţionează din umbră”, spune Constantin Cheianu.

De cealaltă parte, Oazu Nantoi crede că, de fapt, oligarhul Plahotniuc vrea să arate că el este adevăratul stăpân în ţara asta şi că anume din acest motiv vrea să ajungă premier. „Pofta vine mâncând. El s-a săturat să stea în umbră şi el vrea, aşa cred eu, să vină deschis la putere şi să demonstreze tuturor cine e stăpânul”, a adăugat analistul politic.

Invitaţii Cabinetului din Umbră au făcut şi totalurile anului 2015 din punct de vedere politic, social şi economic. 

„Anul ăsta e pierdut complet pentru reformă, finanţarea externă e pierdută, despre integrarea europeană nici nu mai vorbim, proiecte energetice, strategice - abandonate, îngropate. Lista e lungă. Ar trebui să ne fie de învăţătură la anul. Mişcările politice, acţiunile, dialogul - este foarte important să avem încredere în oamenii care pot să aducă o contribuţie. Suntem în acest ţarc basarabean, ne ştim prea bine unii pe alţii, va trebui să convieţuim şi împreună să schimbăm realităţile din Moldova”, a declarat jurnalistul Vitalie Ciobanu.

„Eu cred că n-am avut suficient discernământ ca să învăţăm din greşelile altora, e momentul să învăţăm din greşelile noastre şi să depăşim această fază de criză morală în care ne aflăm, altfel scenariile vor fi şi mai sumbre”, crede Oazu Nantoi.

„S-a dus un an, iar guvernarea pur şi simplu n-a făcut nimic. Economic nu s-a făcut nimic, politic nu s-a făcut nimic, n-am avansat nicăieri, pe agenda europeană n-am avansat nicăieri. Cred că ar trebui ca, odată cu finalul acestui an, să se pună capăt acestui dezmăţ şi să începem anul viitor cu consolidarea, aşa cum spuneam, a forţelor proeuropene, pro-reforme, să încercăm să preluăm puterea şi să schimbăm lucrurile spre bine, să le schimbăm de asemenea manieră încât să nu ne mai întoarcem niciodată la asemenea situaţie, să ne amintim de anul ăsta ca de un coşmar”, a concluzionat Andrei Năstase.