Întrebat de un deputat italian care sunt perspectivele reale şi condiţiile în care guvernanţii moldoveni să treacă la implementarea reformelor, Vladimir Socor a venit cu un răspuns tranşant.

„Există o expresie rusească: „coşmarul coaliţiilor”, care este şi coşmarul reformelor. În Ucraina există lideri care au voinţa politică şi motivaţia necesară. Asemenea lideri nu există în Moldova sau, dacă şi există, sunt foarte puţini. Ştiţi expresia americană „500-pound gorilla in the room”, ceea ce înseamnă un factor incomensurabil. Factorul incomensurabil în conversaţia noastră este, desigur, domnul Plahotniuc, care în prezent nu are responsabilităţi politice şi funcţii de stat, dar este, de departe, cel mai puternic om în Moldova. Mulţi oameni din Moldova folosesc termenul de stat capturat, ceea ce eu consider că este corect. Este cel mai bogat om din Moldova şi cel mai influent din punct de vedere politic, dar nu are responsabilităţi în stat. Până când această situaţie nu va fi clarificată, Moldova va fi în impas, va exista stagnare şi nemulţumire populară”, a declarat Vladimir Socor.

Analistul de Jamestown a mai adăugat că problema nu trebuie ignorată şi că, anterior, unii diplomaţi europeni au preferat să tacă despre Plahotniuc, de frica acestuia.

„Numele acelei gorile de 500 de livre nu trebuie ţinut în tăcere. Acesta este miezul problemei şi trebuie abordat, nu însă cum au făcut unii diplomaţi europeni în trecut, încercând să tacă din frică faţă de domnul Plahotniuc. Această problemă trebuie abordată serios, la nivelul instituţiilor de drept internaţionale”, a mai spus Socor.

Totodată, analistul Fundaţiei Jamestown a menţionat că noţiunile „integrare europeană”, „proeuropean” şi „Europa” au fost discreditate în Moldova prin utilizare excesivă şi inflaţionistă de către grupuri politice care au avut o agendă diferită decât cea europeană sau, în unele cazuri, au avut o agendă dublă: integrare europeană şi avantaje personale. „În alte cazuri, au avut doar agenda intereselor de grup şi avantaje de clan. Apropo, la fel a fost discreditat şi cuvântul democraţie”, a punctat Vladimir Socor.

Totuşi ceea ce poate face Uniunea Europeană, afirmă analistul politic, este să condiţioneze sprijinul financiar şi să le spună clar partidelor de la guvernare că „este inacceptabil să deţii controlul asupra instituţiilor de drept, să ai poziţii-cheie în sistemul judiciar, cu numiri politice efectuate de către un singur partid”.

„În Moldova există un partid şi un clan în Guvern care domină masiv instituţiile de drept, sistemul judecătoresc şi foloseşte aceste pârghii în mod selectiv împotriva oponenţilor politici. Totodată foloseşte aceste instrumente pentru a sugera mereu că are sau poate fabrica dosare penale împotriva oponenţilor politici sau împotriva criticilor. Prin urmare, atunci când vorbim de reforme, acestea trebuie să înceapă de la asanarea instituţiilor de drept şi a sistemului judecătoresc. Un alt lucru pe care îl pot face partenerii din Vest ai Moldovei este să condiţioneze ferm asistenţa economică astfel încât să fie oferită doar în baza performanţelor în materie de reforme. Deci niciun ajutor financiar, decât dacă reformele încep cu sistemul de justiţie”, susţine analistul.

Vladimir Socor a mai declarat că cea mai proastă perioadă pentru Republica Moldova a fost guvernarea Leancă. „A existat o guvernare proastă din partea politicienilor moldoveni, iar cea mai rea perioadă în acest sens a fost cea din 2013-2014, în timpul Guvernului „proeuropean” condus de Iurie Leancă. Atunci au avut loc cele mai urâte afaceri de corupţie: jaful din bănci, concesionarea netransparentă a Aeroportului Internaţional Chişinău către companii dubioase şi obscure ruseşti. După demisia Guvernului, el a declarat în cadrul unui interviu că a fost un simplu-premier. El nu a tras alarma în acele cazuri”, a mai declarat Socor.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.