De dimineaţă, în Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost mare agitaţie. În faţa corturilor instalate pentru selectarea candidaţilor care vor aduna semnături pentru iniţierea unui referendum s-a format coadă. Veniţi din toate colţurile ţării, oamenii au spus că hoţia şi dezordinea nu mai poate fi tolerată.

Astfel, membrii Consiliului Marii Adunări Naţionale au dat citire proiectului de lege pe care l-au elaborat şi care a fost votat unanim de susţinătorii iniţierii referendumului, prezenţi astăzi în PMAN.

„Despre necesitatea operării unor modificări în Constituţia Republicii Moldova ne vorbesc nu numai specialiştii, ci şi întreaga ţară. 91% din populaţia RM vrea ca preşedintele RM să fie ales, dar şi demis, de popor. Iată de ce Platforma DA şi segmentele sociale care au aderat la Platformă, au decis să introducă în revendicări şi această chestiune. Recurgerea la acest referendum a fost votat în PMAN în două rânduri. Am depus cerere la primăria Chişinău şi CMC, informând şi Comisia Electorală Centrală”, a precizat preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale, Andrei Năstase.

Potrivit proiectului de modificare a Constituţiei prin referendum, preşedintele RM urmează să fie ales prin vot direct cu voturile a cel puţin jumătate din alegătorii participanţi, iar dacă în urma primului tur nimeni nu va întruni jumătate din voturi, la al doilea tur să participe primii doi şi, respectiv , să fie ales candidatul cu cel mai mare număr de voturi.

Mai mult, proiectul prevede că preşedintele să fie demis tot de popor. „Suspendarea din funcţie intervine în caz de fapte grave care încalcă prevederile Constituţiei. Preşedintele poate fi suspendat din funcţie de Parlament, după exprimarea opiniei Curţii Constituţionale, iar propunerea de suspendare trebuie să vină din partea a cel puţin o treime din numărul deputaţilor. Dacă propunerea de suspendare este adoptată, atunci se organizează referendum pentru demiterea preşedintelui”, se spune în proiect.

„Dăm curs azi unei iniţiative care este o consecinţă directă a protestelor noastre începute la 5 aprilie curent. Ca să înţeleagă fiecare cetăţean dar şi cei care guvernează: ceea ce facem noi este absolut legitim şi fundamentat. În primul rând, Republica Moldova este singurul stat, singura republică post-sovietică, care nu a avut referendum nici pentru proclamarea independenţei, nici pentru modificarea Constituţiei. Deci noi suntem deosebiţi chiar şi în spaţiul CSI. În al 25-lea an de independenţă, după o istorie horror, după jaful secolului şi după umilinţele pe care le suportăm, iată că suntem nevoiţi să iniţiem un referendum care să fie al nostru, al cetăţenilor, nu al lor, al guvernanţilor. Nu avem dreptul să picăm acest examen. Noi trebuie să iniţiem şi să organizăm referendum popular care să înlăture lacunele din Constituţie şi ca să putem ţine degetul pe pulsul guvernării”, a menţionat observatorul politic Igor Boţan, unul dintre liderii Platformei DA.

„Desecretizarea corespondenţei preşedintelui Timofti este o demonstraţie clară cum un şef de stat a ştiut totul, dar n-a putut opri jaful secolului, care ne-a atins pe fiecare dintre noi. Toată lumea ştie că avem o extracriză care se datorează luptei dintre cei doi Vlazi, iar ca să ştiţi, Timofti i-a făcut pe ambii cavaleri ai Ordinului Republicii, cea mai mare distincţie. Ne trebuie nouă un astfel de preşedinte?”, a adăugat Igor Boţan.

Pe lângă alegerea directă a preşedintelui, s-a propus reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71 şi limitarea imunităţii parlamentare.

„Atunci când s-a adoptat Constituţia deja cifra de 71 de deputaţi era vehiculată. Această cerinţă a noastră este argumentată prin statisticile care arată că două treimi din deputaţi practic nu participă la elaborarea proiectelor de lege. Fac parte din maşina de vot şi ridică mâna aşa cum le spun liderii de partid”, a menţionat observatorul politic Igor Boţan.

„Imunitatea lor să se reducă la ceea ce vorbesc în Parlament, nu la toate furturile şi ilegalităţile pe care le fac şi ne jefuiesc ţara”, a punctat Andrei Năstase.

Documentele cu semnăturile membrilor grupului de iniţiativă urmează a fi depuse la Comisia Electorală Centrală. „La CEC vom merge imediat de mâine, vom depune actele mâine dimineaţa. Vom avea un reprezentant desemnat pentru relaţiile cu CEC şi vom aştepta zece zile pentru ca să avem toate documentele înregistrate, legitimaţiile pentru grup şi să începem colectarea semnăturilor”, a precizat jurnalistul Vasile Năstase, membru al Platformei DA.

Procedura de colectare a semnăturilor va dura aproximativ trei luni. Pentru iniţierea referendumului sunt necesare cel puţin 200 de mii de semnături. 

Cei care doresc să susţină desfăşurarea referendumului, pot face donaţii pe următorul cont:

EXIMBANK
în lei: 2252706236MD
în euro: MD05EX1900002252706236EU
Cod Fiscal: 2010014004529
Beneficiar: Plîngău Dinu Alexandru