„S-a format nu o coaliţie, ci un fel de aranjament neoficial de cooperare cu PCRM. Este exact ceea ce eu nu aş fi dorit să se întâmple. Eu am recomandat responsabilizarea PCRM prin includerea sa în Guvern. Formula la care s-a ajuns este o struţo-cămilă, o alianţă situaţională în care PCRM îşi va vinde susţinerea pentru orice iniţiativă din partea Guvernului. Situaţia coaliţiei de aranjament situaţional destabilizatoare este cea mai proastă formulă, mai proastă decât PCRM pur şi simplu în opoziţie. Dar nu problema PCRM mi se pare a fi definitorie a situaţiei actuale din RM, ci înfrângerea forţelor reformiste europene de către sistemul politic. A triumfat sistemul politic, mai precis acea forţă din sistem care a cumpărat instituţiile. Este vorba despre gruparea de interese din jurul lui Plahotniuc. Anume această grupare este adevărata câştigătoare din actuala criză politică din RM. Înfrângerea forţelor prorefomatoare de către sistem trebuie să ne preocupe”, este declaraţia făcută de Vladimir Socor în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, la Jurnal TV.

Un mare pericol, care vine tot din direcţia PD, este capitalul rusesc, invitat de finul lui Plahotniuc, Andrian Candu, să acapareze proprietăţi de stat ale RM, mai spune analistul politic.

„Pericolul care ne paşte după colţ, practic, este invitarea capitalului rusesc să acapareze noi poziţii în RM, conform unui program de investiţii dezvăluit de noul preşedinte al Parlamentului, Andrian Candu, finul dlui Plahotniuc, care pe 20 noiembrie, în ajun de alegeri, la agenţia Ria Novosti a expus un amplu program de invitare a capitalului rusesc să acapareze proprietăţi de stat din RM”, a menţionat comentatorul politic.

În concluzie, Vladimir Socor a spus că această grupare a oligarhului din PD ar putea capitula numai fiind impusă, însă e clar cum, când şi de către cine. „Vor ceda numai dacă vor fi constrânşi, dar personal nu văd deocamdată pârghiile de constrângere pentru depolitizarea instituţiilor de drept, care în cea mai mare parte sunt dominate de unul şi acelaşi clan de afaceri şi interese”, a punctat analistul de la Jamestown Foundation.

Vedeţi şi traducerea în limba engleză