„Imaginaţi-vă următoarea situaţie: în RM au fost investite până acum cam 1,86 de miliarde de euro, plus 1 miliard de dolari din partea Statelor Unite. Pe această sumă, în proporţie de 60 la sută, există suspiciuni la Bruxelles şi la Washington. Aceste evaluări sunt făcute de Fondul Monetar Internaţional, care este, de fapt, aparat tehnic al aşa-numitei „troici” în care intră Banca Mondială şi UE, care vin şi fac evaluări în RM. La Banca de Economii există un miliard de euro dispăruţi, care va trebui pus înapoi. Această bancă, probabil, cel puţin aşa va cere FMI, se va închide. Asta înseamnă că dispar bani pe care UE i-a dat RM. Asta înseamnă că următoarele fonduri care erau pregătite, undeva 700 de milioane de euro pentru RM, vor fi suspendate.

Deci miza procurorului din afară pentru RM ţine de finanţarea explicită a RM, de parcursul european al RM, şi am senzaţia că această chestiune a corupţiei va deveni chiar un criteriu politic sau echivalentul criteriului politic pentru RM în parcursul ei european. Din această perspectivă aş sublinia importanţa condiţiilor pe care Germania şi reprezentanţii UE le-au pus pentru viitoarea coaliţie de la guvernare. Dacă vor veni comuniştii la putere, aceste condiţii este clar că nu vor fi îndeplinite şi parcursul european al RM va fi, cu siguranţă, pus sub semnul întrebării”, a declarat geopoliticianul român în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, la Jurnal TV.

În situaţia în care partidele de la putere nu vor ţine cont de recomandările europenilor, Dan Dungaciu crede că urmările vor fi drastice pentru RM.

Respingerea condiţiilor pe care reprezentanţii UE, ai Parlamentului European, dar eu cred că şi ai Comisiei Europene, le-au formulat la Chişinău, va avea urmări extrem de drastice pentru parcursul european al RM. Miza principală este relaţia cu Bruxelles-ul, pentru că reprezentanţii europeni au formulat nişte condiţii clare, care ţin, în special, de modul în care se gestionează problematica justiţiei la Chişinău”, afirmă sociologul român.

Referitor la eventualitatea includerii PCRM în formula de guvernare, Dan Dungaciu spune că acest lucru va dăuna nu doar relaţiilor Chişinău-Bruxelles, ci şi relaţiilor dintre Chişinău şi Bucureşti. Motivul - jocul de faţadă pe care l-a dus Vladimir Voronin în perioada guvernării comuniste.

„Sigur că există şi la Bucureşti, şi la Chişinău, o memorie vie a ceea ce a însemnat relaţia bilaterală în vremea când comuniştii au declanşat un război identitar cu Bucureştiul. Era 2007-2009, când Voronin făcea şi dansul parteneriatului România-RM-UE. Exista tot aşa, un joc proeuropean, cel puţin de faţadă. Bucureştiul ţine minte aceste lucruri. Din punctul ăsta de vedere, PCRM este un partid cu un profund profil identitar şi nu cred că acest profil va putea să fie ignorat sau pus între paranteze de către Vladimir Voronin. E evident că va izbucni pe agendă. Şi cred că şi preşedinţia României se va dovedi extrem de reticentă în a dansa cu diavolul, dacă vreţi, pentru că există precedentul relaţiilor dintre preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele Vladimir Voronin, care s-a sfârşit aşa cum s-a sfârşit. Pe ambele dimensiuni, Chişinău-Bucureşti şi Chişinău-Bruxelles, problema RM va intra într-o fundătură dacă PCRM va fi adus la guvernare”, a conchis geopoliticianul Dan Dungaciu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.