„Începând cu ziua primei noastre întâlniri, PL a fost pentru o alianţă între celei trei partide, chiar dacă sunt multe semne de întrebare. Acest curs european nu poate derula pozitiv în cazul în care la noi reformele sunt mimate: în justiţie, economie etc. În ceea ce ţine de învinuirile aduse PL că nu vrem să cedăm Ministerul Transporturilor, este un balon, ca şi cu funcţia de preşedinte. Când am anunţat că scriem în acord că Ghimpu nu vrea să fie preşedinte, balonul s-a spart. Este un al doilea balon care se va sparge în câteva zile. Cea mai mare problemă este procuratura, procurorul general. Iată de ce au falsificat documentul adus la cunoştinţă de reprezentantul Partidului Popular European. Mai târziu o să auziţi din gura europenilor că ceea ce v-am prezentat noi este adevărul”, a declarat liderul PL, după şedinţa Parlamentului, care a fost amânată pentru mâine.

Totodată, Mihai Ghimpu afirmă că societatea nu va tolera dacă PD va face alianţă cu PCRM şi că acum totul depinde de PLDM.

„Reieşind din ceea ce am discutat la Aeroport, viitorul european e în mâinile PLDM. Aşa cum eu am salvat AIE 2, acum e rândul lor. Fără PLDM nu poate să apară un guvern minoritar. Dacă PD merge la alianţă cu socialiştii şi PCRM aceasta înseamnă schimbarea cursului european şi un Maidan 2. Nu poţi învinui PL, care a cedat totul ca să existe AIE 2. Motivul este unul: vor alianţă cu comuniştii. Putem ceda totul şi oricum nu vor. Ei sunt hotărâţi să facă alianţă cu comuniştii. Care era sensul să înceapă discuţii publice cu PCRM? Ministerele de care dispune PD sunt incomparabile cu cele date PL-ului. Ce să mai cedăm? Ei sunt cei cu funcţii şi ne învinuiesc pe noi că vrem funcţii”, a mai spus Mihai Ghimpu.

În replică, liderii PLDM şi PD declară la unison că sunt gata să reformeze instituţiile de drept, însă nu explică de ce nu acceptă propunerea, care potrivit liberalilor este susţinută şi de europeni, ca în funcţia de procuror general să fie numit un expert străin.

„PD a propus nu doar depolitizare PG, noi am propus depolitizarea tuturor organelor de drept”, a menţionat evaziv Marian Lupu. „În afară de PG, noi avem nevoie de o reformă a justiţiei în general. Este vorba şi de PG”, a declarat, la rândul său, Vlad Filat.

Totodată, liderul PLDM a luat apărarea PD şi a spus că recomandările oficialilor europeni, reformulate şi modificate de PD, „nu au venit să înrăutăţească situaţia”.

Cât despre blocajul negocierilor, Vlad Filat a declarat ferm că PLDM va face tot ce este necesar ca RM să nu aibă alegeri anticipate.

„Această polemică nu e serioasă. Jocurile politice sunt importante, doar că s-a ajuns prea departe şi vreau să spun că PLDM nu va permite alegeri anticipate în ţara noastră şi îşi va asuma decizia pentru ca acest lucru să nu se întâmple. Mâine ziua în care se vor lua deciziile. Nu o putem întinde la nesfârşit. PLDM nu va admite alegeri anticipate. Ţara are nevoie de guvernare şi va avea. În acest sens vom face tot ce este necesar. Alegerile anticipate pentru RM ar fi un dezastru”, a punctat Filat.