Este opinia avocatului Ana Ursachi, care a anunţat că societatea civilă va face o anchetă paralelă a morţii lui Ion Butmalai, găsit astăzi împuşcat în garajul din preajma locuinţei sale din oraşul Cahul.

„L-am cunoscut şi l-am ştiut ca pe un luptător, ca pe o persoană care niciodată nu şi-ar fi pus capăt zilelor. Nicio secundă nu vreau să cred în versiunea unei sinucideri. Voi crede doar atunci când voi avea concluzia medicului legist sau a procurorilor care anchetează cazul. Nu este exclus că mă voi implica şi eu, în calitate de jurist, pentru a ajuta familia Butmalai. O eventuală sinucidere s-ar fi putut întâmpla doar în cadrul unor împrejurări foarte grele, a unor presiuni fără precedent la care ar fi fost supus. Cunoaştem că a fost o persoană incomodă pentru foarte mulţi politicieni şi pentru foarte mulţi dintre cei care au fost demascaţi de către el. Mi se pare un indiciu clar că moartea lui nu este întâmplătoare”, a declarat Ana Ursachi, pentru Jurnal TV.

Mai mult, Ion Butmalai ar fi mărturisit familiei că în ultima perioadă este supus unor presiuni, dar până în acest moment nu se cunoaşte de cine anume.  

„Cunosc şi din spusele familiei că în ultima vreme era presat. Nu a reuşit să lase indicii pentru noi să ştim cine anume l-a presat. Sunt sigură că societatea civilă va face o anchetă paralelă. Vom căuta toate circumstanţele pe care ancheta poate să le emită. În ultima vreme asistăm la nişte evenimente, la un lanţ de lucruri îngrozitoare, precum moartea mamei jurnalistului Dumitru Ciubaşenco. Aş vrea să cred că este o simplă coincidenţă”, a adăugat juristul.

Şi dosarele penale deschise anterior pe numele lui Ion Butmalai demonstrează că moartea sa nu este întâmplătoare, consideră Ana Ursachi.

„Pe numele său au fost deschise nişte dosare cu învinuiri fără niciun suport. Sperietoarea în care s-a transformat Procuratura şi organele de drept este de temut pentru orice om normal. O presiune cu dosare penale, cu posibilitatea încarcerării, ar putea face orice să se sperie de eminenţa unui dosar la comandă”, a accentuat Ursachi.

Avocatul susţine că modul în care instituţiile de drept vor investiga decesul lui Ion Butmalai va oferi multe răspunsuri în acest sens.

„Cert este că Ion Butmalai a fost înlăturat de pe lista PLDM la comanda lui Plahotniuc. În ceea ce priveşte legătura dintre decesul său şi acest fapt, voi putea da un răspuns cert atunci când voi vedea cum lucrează instituţiile de drept. Dacă ancheta va fi mimată, va fi un indice. În jurul lui Ion Butmalai au existat foarte multe presiuni şi circumstanţe care să ne dea de bănuit că el nu a murit aşa pur şi simplu. Un luptător ca dânsul nu putea să plece atât de uşor”, a conchis Ana Ursachi.

Corpul neînsufleţit al lui Ion Butmalai a fost descoperit astăzi de soţia sa. Pentru că deputatul nu răspundea la telefon, femeia a venit să-l caute în garajul de lângă casă, unde a şi descoperit tabloul sinistru. Soţul ei zăcea la pământ, iar lângă el se afla pistolul pe care îl deţinea legal. Rudele lui Ion Butmalai nu au vrut să vorbească cu presa.

Ion Butmalai avea 50 de ani, era căsătorit şi era tatăl a doi băieţi. El s-a născut în satul Tigheci, raionul Leova. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 2009, fiind membru al fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal-Democrat. Totodată, a deţinut funcţia de secretar al Comisiei parlamentare securitate naţională. În prezent, era preşedinte al Organizaţiei teritoriale Cahul a PLDM.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.