„Nu a fost găsită nicio amprentă pe armă. Nici urme de palme, nici amprente ale degetelor. Este tabloul clasic al crimei, atunci când arma este curăţată. Din cele şapte expertize, doar trei sunt finalizate. Celelalte patru expertize care ar trebui să ofere cele mai importante răspunsuri încă nu sunt gata. Cel de-al doilea tub de cartuş găsit înseamnă a doua tragere, înseamnă că este cineva care se ascunde”, a declarat Ana Ursachi.

Avocatul susţine că expertiza grafologică a aşa-numitei scrisori de adio arată că Ion Butmalai ar fi scris-o cel mai probabil fiind ameninţat.

„Expertiza grafologică a arătat că scrisul aparţine lui Ion Butmalai. Expertul spune că acel înscris a fost îndeplinit fiind foarte agitat, speriat. Adică nu fiind în depresie. Asta înseamnă că cineva ar fi fost în casă şi l-a pus să scrie asta, ameninţându-l. Un om care lasă o scrisoare de adio are grijă să o scrie clar şi aranjat. Haosul lăsat pe hârtie demonstrează însă altceva”, a adăugat Ana Ursachi.

Nu se ştie deocamdată când vor fi finalizate şi celelalte expertize care, potrivit avocatului, vor face mai multă lumină în acest caz. Nu este gata nici istoricul apelurilor din telefoanele lui Ion Butmalai.

În ceea ce priveşte mapa cu mai multe documente compromiţătoare care a dispărut din casa deputatului, avocatul Ana Ursachi afirmă că au fost audiaţi mai mulţi martori.

„Aceste persoane, inclusiv din mediul jurnalistic, confirmă că în discuţii Ion Butmalai le-a spus despre existenţa mapei. Nici până acum această mapă nu a fost găsită”, a adăugat Ana Ursachi.

Săptămâna trecută, Ion, unul dintre fiii regretatului Ion Butmalai, a declarat presei că tatăl său a fost omorât cu sânge rece. Tânărul susţine că tatăl său avea mari planuri pentru viitor şi că pregătea un proiect politic pe care intenţiona să-l lanseze înainte de alegerile locale.

Ion Butmalai a fost găsit fără suflare în garajul din apropierea locuinţei sale din oraşul Cahul. Fostul deputat PLDM a lăsat în urmă nişte note, semnate cu câteva ore înainte de a muri, în care se adresează apropiaţilor săi, dar şi procurorilor. În ele sunt menţionaţi mai mulţi politicieni, printre care Vlad Filat şi Vladimir Plahotniuc, pe care Ion Butmalai îi considera vinovaţi de moartea sa.

Ion Butmalai a fost cunoscut drept un politician care a pledat pentru reformarea instituţiilor statului, depolitizarea instituţiilor de drept şi continuarea parcursului european al Republicii Moldova. A fost un aprig luptător împotriva sistemului oligarhic şi nu s-a temut să facă de-a lungul anilor dezvăluiri răsunătoare, care i-au vizat pe mai mulţi demnitari.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.