„Dominanta acestor alegeri este deziluzia. Prezenţa de 51% la această oră vorbeşte despre faptul că cetăţenii proeuropeni nu sunt motivaţi de partidele proeuropene. Este consecinţa celor patru ani de trecut comunist, criminal, de furturi, delapidări şi corupţie. Un alt element important este participarea celor de peste hotare. Diaspora, care este ceva semnificativ, nu s-a prea izbit la votare. Motivul - aceeaşi deziluzie. Am citit declaraţii ale preşedinţilor de asociaţii din străinătate, care au vorbit cu mulţi oameni de acolo, care le-au spus: la ce bun să mai votăm, oricum nişte hoţi şi tâlhari ajung la guvernare şi noi rămânem cu votul, iar ei cu toate bunătăţile. 

Repet: dominanta acestui scrutin este deziluzia. Oamenii nu mai vor să sară în ajutor actualilor guvernanţi, pentru că vectorul european este exprimat de corupţi, oligarhi, de cei care au furat ţara timp de patru ani de zile, care au instituit un sistem judiciar la cheremul oligarhilor şi oamenii nu au niciun motiv pentru a participa la aceste alegeri”, a declarat Valentin Dolganiuc, pentru Jurnal.md.

Referitor la neregulile depistate de observatori în timpul votării, analistul a menţionat că e firesc să aibă loc anumite încălcări, însă nu poate fi vorba despre încălcări majore. „Nu cred că în condiţiile sec. XXI este posibil să faci mari furturi de voturi sau falsificări. Acestea pot avea loc doar în ultimă fază, la Comisia Electorală Centrală, dar să nu uităm că partidele fac numărătoare paralelă, aşa că CEC riscă sancţiuni în caz de falsificări. Ceea ce deranjează este lipsa exit-poll-urilor, ca element al democraţiei. Pentru realizarea exit-poll-urilor trebuie să existe resurse financiare şi dacă organele de presă din RM nu le are, trebuiau instituţiile europene măcar să realizeze aceste exit-poll-uri”, a mai spus analistul politic.

Întrebat ce crede despre eşecul registrului electronic al alegătorilor, implementat pentru prima dată în RM, Valentin Dolganiuc a menţionat că motivul este incompetenţa. „Este ridicol. Am nimerit şi eu în aceeaşi situaţie, s-au blocat aceste servere, am fost scris într-o listă separată... Să nu iei în calcul faptul că vor fi mii de operaţiuni concomitent mi se pare ridicol”, a punctat Valentin Dolganiuc.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.