Astfel, Comisia Electorală Centrală a votat un proiect de hotărâre prin care cere Curţii de Apel să dispună anularea deciziei prin care a fost partidul lui Usatîi a fost înregistrat în campania electorală.

„La CEC a parvenit o sesizare de la Inspectoratul General de Poliţie privind mijloacele financiare din străinătate, folosite în campanie de către partidul Patria. În sesizare se conţin materiale care confirmă folosirea în alegeri a fondurilor nedeclarate public. Există temei rezonabil pentru a declanşa procedura de anulare a înregistrării partidului Patria. Reieşind din actele IGP, se solicită Curţii de Apel anularea hotărârii CEC cu privire la înregistrarea candidaţilor de pe lista partidului Patria. Totodată, se solicită Curţii de Apel să dispună încasarea în beneficiul statului a resurselor financiare obţinute în mod fraudulos”, a declarat membrul CEC Vasile Gafton.

Mai mult, comisia cere magistraţilor să admită şi cercetarea contravenţională şi penală a unor concurenţi de pe lista electorală a partidului condus de Renato Usatîi.

Propunerea CEC s-a lăsat cu scandal. Reprezentantul partidului Patria, Mihai Buşuleac, a cerut să fie amânată examinarea sesizării IGP, pentru ca partidul să reuşească să studieze documentele. Totodată, Renato Usatîi a insistat să ia cuvântul, însă preşedintele CEC, Iurie Ciocan, a declarat că acest lucru contravine regulamentului. În urma insistenţei vicepreşedintelui CEC, Ştefan Urâtu, s-a pus la vot oferirea cuvântului lui Usatîi, însă propunerea a fost respinsă cu majoritate de voturi.

Până la urmă, Comisia Electorală Centrală a decis să ia act de sesizarea IGP, să solicite Curţii de Apel anularea înregistrării partidului Patria la alegerile din 30 noiembrie, precum şi dispunerea încasării de către stat a mijloacelor băneşti folosite fraudulos de către partidul lui Usatîi. Cu şapte voturi pro şi două împotrivă, decizia a fost adoptată de CEC.

Verdictul final urmează să fie dat de Curtea de Apel. Legislaţia nu prevede un termen limită în care magistraţii trebuie să emită o decizie.