Turismul electoral, dar şi banii şi ceasurile împărţite de PD în schimbul voturilor pentru Victor Ponta, au devenit subiectul unor plângeri penale depuse de susţinătorii preşedintelui ales, Klaus Iohannis. 

„Să le fie ruşine lui Victor Ponta şi PSD-ului că au extins corupţia electorală practicată în România şi în Republica Moldova. Sunt convins că, deşi au încercat să corupă cetăţenii români din RM, aceştia au votat conform conştiinţei. Şi în România, şi în mod evident şi în RM, peste tot unde am constatat astfel de practici de corupere a alegătorilor am formulat plângeri la poliţie şi plângeri penale”, a declarat vicepreşedintele Partidul Naţional Liberal din România, Ludovic Orban.

Senatorul român, Viorel Badea, care a vizitat ieri mai multe secţii de votare deschise pe teritoriul Republicii Moldova, spune că a fost martor al unor fraude electorale, puse la cale de PD în favoarea lui Victor Ponta. Situaţie calificată drept o bătaie de joc la adresa basarabenilor.

„Nu, numai la Nisporeni, să ştiţi. Şi la Orhei am întâlnit o doamnă care a venit către mine şi mi-a spus că a primit un ceas de la un domn, care era membru al Partidului Democrat. O bătaie de joc la adresa basarabenilor. S-au transferat toate neregulile acelea de tip electoral de la PSD-ul din România spre PD-ul din RM. E ceva neimaginabil ce am văzut în această campanie, ca să nu mai vorbesc de microbuzele pe care era fotografia lui Victor Ponta şi erau aduşi oamenii la vot. O chestie absolut ilegală”, a adăugat senatorul.

Amintim că ieri mai mulţi alegători de la Nisporeni au declarat că reprezentanţi ai Partidului Democrat le-au oferit ceasuri de mână şi bani, pentru a vota cu Victor Ponta. Mai mult, PD-ul ar fi organizat curse cu microbuzele prin sate pentru a transporta persoanele cu dublă cetăţenie la secţiile de votare. 

Astăzi, reprezentanţii Partidului Democrat califică faptele drept provocări în campania electorală.
 
„Oameni ne-au arătat ceasuri care, spun ei, au fost oferite de Partidul Democrat pentru a-l vota pe Victor Ponta. Eu nu ştiu de unde dvs. aţi găsit astfel de provocatori şi astfel de minciuni care nu pot şi nici nu trebuie a fi comentate”, a comentat deputatul democrat Sergiu Sîrbu.
 
Jurnal a încercat să obţină o reacţie şi de la reprezentanţii PSD din România. Aceştia au solicitat să revenim mai târziu, după care nu au mai răspuns la telefon.
 
Solicitat să precizeze ce măsuri vor fi întreprinse în vederea excluderii mitei şi a turismului electoral în ziua alegerilor parlamentare din Republica Moldova pe 30 noiembrie, şeful Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a declarat că instituţia nu are pârghii pentru a preveni aceste ilegalităţi. Potrivit lui, Comisia doar observă şi constată fraudele, după care sesizează organele abilitate pentru a-i trage la răspundere pe concurenţi.