Vasile Năstase, unul dintre tinerii activişti de seamă ai mişcării de renaştere naţională de la sfârşitul anilor ’80, a votat pentru prima dată în anul 1989, când a fost desemnat reprezentantul Moldovei în Sovietul Suprem al URSS.

Eram persoana de încredere a lui Anton Grăjdieru (candidat), redactor şef la publicaţia Învăţămîntul public, ziar care a publicat Scrisoarea celor 66 privind proclamarea limbii române drept limbă de stat şi revenirea la grafia latină. Fusese, de fapt, desemnat de Frontul Popular din Moldova. Circumscripţia în cauză era constituită din raioanele Teleneşti şi Floreşti, iar contracandidat era Nicolae Cutcoveţki, prim-secretar al Comitetului raional de partid Floreşti. Victoria noastră a fost zdrobitoare – la Teleneşti am acumulat circa 80 la sută din voturi, la Floreşti circa 53.
Cunoscutul jurnalist, care s-a remarcat prin lupta pentru promovarea valorilor româneşti, susţine că unele partide de la noi încearcă în mod fraudulos să-şi asume integrarea europeană.

Două partide de la guvernare, PLDM şi, mai ales, PD, după ce au compromis în mod criminal ideea integrării europene prin comiterea de jafuri şi hoţii de miliarde, încearcă să beneficieze în mod perfid de această situaţie, insinuând că vine potopul dacă nu vor fi votate anume ele, pentru a continua, chipurile, parcursul european.

Trebuie să-i dezamăgesc pe contrabandişti şi păpuşari şi să spun că, deocamdată, suntem la kilometrul zero al intenţiei de a ne integra în UE, şi că – din fericire – există cel puţin o jumătate dintre concurenţii electorali capabili să continue vectorul occidental, dacă, bineînţeles, vor fi susţinuţi de alegători.

Pentru redactorul-şef al publicaţiei „Glasul” „Uniunea Vamală însemnă spirit gregar, cenzură şi violenţă, iar Uniunea Europeană însemnă Civilizaţie, Libertate, Făurire şi Prosperitate”.

Vasile Năstase, deputat în primul Parlament, consideră că la începutul anilor ’90, pe lângă unele lucruri bune, s-au făcut şi multe greşeli capitale, care ne-au făcut ca astăzi să fim atât de departe de statele baltice.

Poate cel mai frumos gest pe care l-am făcut în calitate de deputat în primul Parlament a fost ridicarea mâinii pentru recunoaşterea Independenţei
Lituaniei de imperiul sovietic. Am fost primii din lume care am recurs la acest gest extrem de curajos pentru acele timpuri. Diferenţa dintre aceste state şi Republica Moldova a făcut-o conştiinţa naţională a balticilor, modul de abordare a problemei cetăţeniei, liderii naţionali cu demnitate şi coloană vertebrală. Într-un discurs de la tribuna centrală a Parlamentului, adresându-mă unor colegi de sorginte sovietică, am spus că e timpul să ne sacrificăm cu toţii în numele libertăţii, să renunţăm la confortul oferit de nomenclatorul demnităţilor pentru că o altă cale de dezvoltare civilizată nu există… Şi intrarea în CSI a fost o greşeală capitală, urmată de îndepărtarea politică de România.

El consideră că, în continuare, moldovenii suferă la capitolul mentalitate, lucru ce face ca Republica Moldova să rămână deocamdată lipsită de o independenţă veritabilă

Din păcate, populaţia din Republicii Moldova este captiva propriei creaturi politice. Când alegătorul nu va mai putea fi cumpărat de promisiuni goale şi trei arginţi, când va oferi, cu discernământ, votul său unor oameni cu demnitate, – abia atunci vom ieşi din acest cerc vicios al minciunii permanente.

Vasile Năstase îndeamnă toţi cetăţenii să iasă la 30 noiembrie la vot şi să aleagă partidele proeuropene

Voi merge la vot neapărat şi sugerez tuturor concetăţenilor să facă acelaşi lucru. Nu voi vota în niciun caz cu PD, partidul criminalilor politici, cu partidele ce promovează vectorul estic. Pe care anume dintre partidele proeuropene voi sprijini, e o chestiune de timp şi de analiză a şanselor acestora de a accede în Parlament şi, ajunse acolo, de a se opune cu tărie maşinii criminale a lui Plahotniuc şi ciracilor săi, ocupanţii şi profitorii statului pentru care am votat INDEPENDENŢA!