Părerea mea personală este că, cu sau fără bună ştiinţă, accentele sunt puse greşit. Dacă e cu bună ştiinţă, atunci, prin astfel de întrebare, se încearcă de pe acum să se pună o presiune anume pe Maia Sandu şi pe Andrei Năstase, determinându-i fie să facă un pas spre Vlad Plahotniuc, fie să suporte anumite prejudicii de imagine. Repet: modul în care e pusă întrebarea e o pistă falsă, deoarece este prea puţin probabil ca după următoarele alegeri parlamentare configuraţia eventualei coaliţii a puterii să depindă de Maia Sandu sau de Andrei Năstase. Ei au doar două posibilităţi: sau se unesc şi reuşesc să mobilizeze exemplar electoratul pro-european, astfel obţinând şanse reale de a prelua puterea în doi, fie rămân în opoziţie. Şi vor rămânea în opoziţie nu atât pentru că aceasta va fi alegerea lor, ci pentru că, în momentul în care PD va vedea că nu au obţinut majoritatea, va face tot posibilul pentru a-i ţinea cât mai departe de putere.

Înţeleg că unii ar putea spune că PD ar fi tentat să facă coaliţie cu PDA şi PAS pentru a compromite, iar ulterior pentru a distruge aceste partide (aşa cum a procedat şi cu PLDM, dar şi cu PL). Dar PD înţelege totodată cât de periculos ar fi să dai PAS şi PDA acces la putere măcar pentru o singură zi. Închipuiţi-vă că PDA ar controla poliţia măcar o singură zi! Eu îmi dau seama cam ce s-ar întâmpla în acea zi şi cred că şi cei din PD îşi dau seama de acest lucru. Sau închipuiţi-vă că PAS ar controla justiţia din Moldova măcar o singură zi! Ce s-ar întâmpla în acea zi, ar putea da peste cap „munca” de ani de zile a celor din PD. De aceea, consider scenariul unei eventuale coaliţii dintre PDA, PAS şi PD unul din domeniul fantasticului şi numai cineva care nu cunoaşte politica moldovenească îl poate admite.

Iar cât priveşte întrebarea: Cu cine va face coaliţie după alegeri Maia Sandu şi Andrei Năstase?, cred că vă daţi seama de ce e promovată atât de insistent ca temă de discuţii în societate. Personal, consider că aceasta e cea mai lipsită de sens întrebare din politica moldovenească.

Dumitru Spătaru