Moldovenii nemulţumiţi de nivelul înalt de corupţie, dar şi de rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale, câştigate de Igor Dodon, fac tot posibilul să se debaraseze de cetăţenia moldovenească. Renunţă juridic la cetăţenie contrar procedurii extrem de birocratizate şi chiar dacă sunt nevoiţi să achite şi taxe pentru aceasta. Majoritatea moldovenilor care au renunţat la cetăţenie în ultimele 8 luni sunt stabiliţi deja în UE, principalele destinaţii fiind Germania, Austria, Olanda, Letonia, Lituania, Elveţia, România şi Slovenia.

Pe de altă parte, Dodon a oferit cetăţenie moldovenească pentru 72 de persoane provenind din Rusia, Belarus, Ucraina, Uzbekistan, Tadjikistan, Kazahstan, Armenia, Turcia, Iordania şi Congo. Totuşi, Dodon a oferit cetăţenie moldovenească şi câtorva români.

Moldova, fără oameni

Potrivit unui studiu internaţional făcut public recent, zilnic 106 moldoveni pleacă din Moldova şi nu se mai întorc decât în vizită. Experţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei sună alarma. Ei spun că dacă nu va înceta injustiţia şi dacă nivelul de guvernare nu se va îmbunătăţi, către 2050, în ţară vor mai rămâne doar un milion de oameni, faţă de 3 milioane câţi se presupune că ar mai fi acum. Aceleaşi tendinţe sunt confirmate pentru Moldova şi de prognozele ONU.

Conform statisticilor oficiale, majoritatea emigranţilor moldoveni au între 20 şi 35 de ani. Raioanele cele mai afectate de migraţie sunt: Donduşeni, Drochia, Floreşti, Făleşti, Ocniţa, Râşcani, Sângerei, Soroca, Călăraşi, Dubăsari, Rezina, Ungheni, Căuşeni, Cantemir, Cimişlia şi Leova. În aceste raioane, proporţia celor plecaţi pentru totdeauna este de 10-14 plecaţi la 1000 de locuitori. La Teleneşti şi Şoldăneşti e şi mai grav - 15 plecaţi la 1000 de locuitori.

În Republica Moldova deja sunt sate în care nu mai locuieşte nimeni. Anterior, Report.md a mai scris despre acest fenomen. Şcolile şi spitalele se închid din lipsă de elevi şi, respectiv, pacienţi, iar profesorii şi medicii, în special cei tineri, emigrează. Dacă ar rămâne, munca lor ar fi răsplătită cu 120 de euro lunar – bani care nu ajung nici pentru achitarea facturilor la întreţinere pe timp de iarnă.

Fondul de pensii e gol

Fenomenul depopulării deja a afectat sistemul de pensii. În prezent, din contribuţiile achitate de un angajat sunt întreţinuţi 4 pensionari. Asta în timp ce în UE proporţia este de 1:1. Migraţia, natalitatea scăzută în contrast cu mortalitatea înaltă au redus semnificativ populaţia Republicii Moldova. Ponderea persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani este acum de aproximativ 16% din numărul total al populaţiei stabile şi va creşte, până în anul 2050, la 30-35%. În acelaşi timp, bătrânii sunt cei mai săraci. După nivelul bunăstării vârstnicilor, Republica Moldova se clasează pe locul 77 din 96 de ţări analizate şi pe ultimul loc din spaţiul ex-sovietic. Sunt datele unui studiu elaborat de Help Age International cu suportul Fondului ONU pentru Populaţie.

Pensia medie pentru limita de vârstă în Republica Moldova este cea mai mică din Europa şi acoperă doar 58-60% din minimul de existenţă. Aproximativ 90% dintre pensionari au o pensie mai mică de 1000 de lei (echivalentul a 45 de euro).

Report.md