Începem un joc nou pe reţele. Interactiv, cu provocări şi tot. Jocul e din câţiva paşi.

  1. Intră pe acest grup deschis de facebook. Aici vom vâna trolli şi postaci cu identităţi false.
  2. Găseşte un un profil fals.
  3. Găseşte profilul persoanei adevărate (instrucţiuni, de exemplu, aici).
  4. Postează în grupul de facebook ambele linkuri. Dacă fake-ul reprezintă vreo persoană publică, arat-o şi pe ea.
  5. În comentariile la postare, dă un tag la câţiva prieteni comuni pe care îi ai cu el. Dacă ei nu sunt în acest grup, întâi adaugă-i.
  6. Raportează-l la facebook, după asta – blochează-l.
  7. Dacă te-a tagguit cineva în vreo postare precedentă, dă şi tu tag altor câţiva prieteni, după care întoarce-te la punctul 5 mai sus. Report, după care block.

Soluţia? Pas 1. Report, Pas 2. Block 

Facebook era mult mai fain fără aşa-zişii trolli şi profiluri false, nu-i aşa?

Trollii postaci răspândesc, organizat şi la apăsarea unui singur buton de prin holding, ştiri false, denigrări şi altă mizerie.

Noi isterizăm pe baza ştirilor false, dar uităm de faptul că reţelele sociale (facebook) ar fi mult mai imune la acestea fără trollii ce le promovează organizat.

Trollii postaci sunt puţini – câteva sute de profiluri. Totuşi, pentru că acţionează organizat şi coordonat, ni se crează impresia că sunt mult mai mulţi.

Noi am uitat că oamenii reali sunt mult mai mulţi – aproape 1 mln de profiluri. Profilurile false sunt o mică-mică parte din facebookul moldovenesc.

Şi să nu uităm că, în spatele fiecărui profil fals stă un om care este plătit ca să polueze informaţional. Asta e jobul lor.

Noi nu suntem obligaţi să acceptăm asta.

E ok să avem dezbateri sănătoase în contradictoriu, nu însă şi discuţii sterile cu postaci plătiţi ce stau pe câteva profiluri profiluri odată. Daţi să avem o comunicare normală.

Pentru început, facem un efort comun şi ne ajutăm reciproc să scăpăm de această mizerie din lista noastră de prieteni. Am putea vedea un efect chiar în câteva luni. Depinde cât de bine prinde această idee.

Facebook e o structură piramidală unde, până la urmă, toţi sunt prieteni cu toţi. Daţi să utilizăm această chestie pentru a ne curăţa newsfeedul.

Ideea e simplă. Când vezi că un profil fals s-a strecurat printre prietenii tăi, sau te cere în ”prieteni”, ai face bine să baţi alarma şi pentru ceilalţi prieteni ai tăi. Arunci linkul pe grupul nou-creat şi intri în joc.

E bine să ne ajutăm prietenii, nu? E acelaşi lucru ca şi cum i-ai spune cuiva că are o bucată de pătrunjel pe dinte – îi faci un bine :).

 

Dacă ideea ia foc, trollii nu vor dispare în general, dar efectul lor asupra noastră şi a prietenilor noştri ar fi mult mai mic. Lăsaţi-i să existe undeva într-un colţ întunecat al facebookului şi să îşi pună like-uri unul altuia.

Tolerându-i zi de zi, menţinem această industrie care, la un moment decisiv ar putea să îţi umple newsfeedul cu bancuri, chiar dacă la 2 km de tine sunt proteste stradale. Între timp, însă, te hrănesc cu ştiri false.

PS: nu ştiu cât de tare o să prindă ideea asta, dar cel puţin merită de încercat. Există multe acţiuni gen Trolless, sau grupuri de profile fake. Ceea ce le lipseşte este un call to action. Le puteţi utiliza drept surse în noul joc. Încercăm?

Dumitru Alaiba