Dodon, contrabandistul // Editorial de Mircea V. Ciobanu

Dodon, contrabandistul // Editorial de Mircea V. Ciobanu
Sursa: www.jc.md Foto: jc.md 27.03.2017 16:32

Nu trebuie să-i acordăm prea multă atenţie preşedintelui socialist. Dar nici să ne amintim de el doar când face câte vreo ispravă, de care să ne mirăm ca de o surpriză, deşi el este banal de previzibil. E o piesă folosită eficient de Kremlin cam pe tot câmpul de joc, eu zic să fim atenţi, mai ales acolo unde el tace şi execută. Dacă după prima sa vizită, de curtoazie, la patronul său de la Moscova, el făcuse mult tam-tam, după a doua s-a limitat la un rezumat.

E greu să obţii informaţii veridice despre vizitele lui la Moscova. Presa românească citează sursele ruseşti sau pe cele moldoveneşti, care… citează instituţia prezidenţială (pe care o ştim cât de „credibilă” este). Din sursele ruseşti desprindem trei feluri de informaţii, care divulgă şi trei moduri de abordare: banal (oficial, de un „adevăr” machiat); anecdotic (adevărat, dar neoficial) şi obscur (informaţii anunţate dar nedivulgate).

Banalul. Este informaţia pe care o pun la dispoziţie instituţiile oficiale, de regulă într-un limbaj de lemn: „Părţile au discutat mersul realizării înţelegerilor … Igor Dodon i-a mulţumit preşedintelui rus pentru soluţionarea pozitivă (putea fi negativă?)…”  Merita să facă un drum la Moscova pentru un mesaj care încape într-un SMS?

Anecdoticul. Cazurile particulare divulgă adesea mari adevăruri. Presa rusă a remarcat (cu ironie şi sarcasm), iar cea autohtonă a făcut haz pe seama ştirii că Dodon a făcut anticameră vreo patru ore. Motivul ar fi fost întâlnirile lui Putin cu alţi emisari, mai importanţi („более важные ходоки”, a scris presa rusă, fără să precizeze: cine erau aceştia?). Erau cumva liderii transnistreni? Nu se ştie. Dodon nu a protestat, suportând umilinţa ca un slujitor devotat şi servil.

Continuarea articolului citiţi pe Jurnal de Chişinău

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI