Anterior, democraţii aflaţi la guvernare au vrut să suspende preşedintele pentru 5 minute, fără referendum, doar ca să-şi pună omul lor ministru la Apărare - şi l-au suspendat. Acum Eugen Sturza este şef al Armatei, iar Igor Dodon s-a potolit. Următoarea etapă în capturarea instituţiilor statului de către guvernarea oligarhică vizează Primăria Chişinău - acolo unde primar suspendat este încă liberalul Dorin Chirtoacă, aflat în arest la domiciliu, fiind suspectat de corupţie. Liberalii nu mai fac parte din coaliţia controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc.

Primar introdus pe uşa din spate

Luni dimineaţă, viceprimarul de Chişinău, Nistor Grozavu, care, după arestarea lui Dorin Chirtoacă a îndeplinit şi funcţia de primar interimar, deşi figurează în acelaşi dosar de corupţie ca şi Chirtoacă, a ieşit în faţa presei şi, vădit emoţionat, cu mâinile tremurânde, a citit, cu greşeli, un fel de justificare pentru desemnarea Silviei Radu în funcţia de primar interimar şi a lui Ruslan Codreanu în funcţia de viceprimar. ”Ea vine din zona tehnocrată şi îi mulţumesc că a acceptat să ocupe funcţia dată într-o perioadă de criză”, a spus Grozavu.

„Am venit pentru că domnul Grozavu m-a rugat să vin în funcţie. Dumnealui m-a convins că e necesară implicarea mea. Voi depune toate eforturile pentru a face cât mai prosperă capitala. Eu am început să exercit această funcţie de azi dimineaţă”, a menţionat Silvia Radu, care a dat asigurări că nu este afiliată politic. Chiar de la prima şedinţă, aceasta a dat presa afară, precizând că are nevoie de „câteva minute de intimitate” cu angajaţii Primăriei.

Aleasă doar de Grozavu

Pe Silvia Radu nu au ales-o nici locuitorii Chişinăului, nici măcar consilierii locali. Din contră, aceştia din urmă au respins-o de două ori. Ea a fost numită în funcţie luni, 6 noiembrie, prin dispoziţia lui Grozavu – un liberal, cel mai probabil şantajabil, scos din arest şi pus să gospodărească prin Chişinău până cei care decid azi totul în Moldova vor identifica un ambalaj juridic pentru preluarea controlului total, fără alegeri, şi asupra Primăriei capitalei. După ce a ieşit din izolator, sub control judiciar, liberalul Grozavu şi-a declarat dragostea faţă de guvernarea PD, dând ascultare şi îndeplinind imediat orice doleanţă a premierului Pavel Filip. Aşa au dispărut inclusiv buticurile din apropierea Guvernului - lucru care nu a reuşit nimănui în ultimii 20 de ani.

Culmea, cei care au construit scenariul de învestire a Silviei Radu în funcţia de primar interimar s-au bazat pe un amendament la lege, operat în 2016, chiar la insistenţa liberalilor şi a lui Dorin Chirtoacă. Este vorba de un amendament la Legea privind statutul municipiului Chişinău, prin care primarului general (ori interimarului) i se permite să numească viceprimarii prin propria dispoziţie.

Reacţia PL

„Partidul Democrat a introdus-o pe Silvia Radu în Primărie „abuziv, pe uşa din spate, violând în mod barbar orice norme democratice în acest sens”, a comentat vicepreşedintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu. Acesta susţine că Chişinăul a mai trecut printr-o astfel de situaţie de „atac raider” asupra conducerii primăriei capitalei, când, după plecarea lui Serafim Urechean în Parlament, „comuniştii lui Voronin au înşurubat în funcţia de primar general interimar mai multe personaje comice (…), dar nu au reuşit atunci şi nu vor reuşi nici acum să păcălească alegătorul atent şi şcolit al Chişinăului”, a reamintit Munteanu. El a precizat că liberalii vor trece prin filtrul instanţelor de judecată toate actele care au stat la baza acestui „atac nestăpânit asupra voinţei alegătorilor din Chişinău, nădăjduind (aproape naiv) că Themis, legată fiind la ochi, va face dreptate locuitorilor capitalei”.

Silvia Radu este candidatul lui Vlad Plahotniuc, iar Nistor Grozavu va semna orice pentru a-şi salva pielea – susţine liderul PL, Mihai Ghimpu: „Ştim de ce a făcut asta Grozavu - au probe organele de drept că Grozavu a încălcat legea şi doar ca să-şi salveze pielea face orice. Este dispus să facă orice, să-l bage la închisoare pe primar, doar ca să-şi salveze pielea”, a comentat Ghimpu.

Îl „prohodesc” pe Chirtoacă înainte să „moară” politic

Deşi suspendat, Dorin Chirtoacă este încă primar de Chişinău – cel puţin până pe 19 noiembrie, când urmează să aibă loc referendumul iniţiat de socialişti pentru revocarea acestuia din funcţie. Numai că, luni, acesta a rămas fără birou. Biroul lui Chirtoacă este reamenajat pentru Silvia Radu. „Democraţii, prin uneltele lor de la Primărie (cu acordul tacit al „prietenilor” lor socialişti) îl „prohodesc” politico-juridic pe Chirtoacă, fără să i se respecte dreptul la prezumţia nevinovăţiei şi la legitima apărare, consfinţite de Legea Supremă”, a comentat Valeriu Munteanu.

„Am vorbit cu domnul Grozavu să fie creată o comisie de inventariere a lucrurilor personale ale lui Dorin Chirtoacă (…), iar apoi, mă voi aşeza în fotoliu”, a menţionat, la rândul ei, Silvia Radu.

PD boicotează, dar creează culoar socialiştilor prin anihilarea lui Chirtoacă

Pe 19 noiembrie, urmează să aibă loc referendumul de revocare a primarului ales al Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Plebiscitul a fost iniţiat de socialişti. Însuşi Dorin Chirtoacă a fost lipsit de posibilitatea de a participa la acest exerciţiu electoral, instanţa interzicându-i să iasă din casă pentru a-şi depune dosarul de înregistrare în cursa electorală, iar legea nu permite transmiterea dosarului prin reprezentant. Numeroasele adresări în instanţă în acest sens au fost respinse de magistraţi. Astfel, în cursă s-au înregistrat doar socialiştii (care cheamă la demiterea primarului Chirtoacă) şi liberalii (care cheamă la boicotarea referendumului). Celelalte partide, inclusiv PDM, au anunţat că vor boicota referendumul iniţiat de socialişti.

Şi socialiştii au anunţat că vor ataca deciziile lui Grozavu de a numi viceprimarii si primarul interimar în instanţa de judecată. Potrivit deputatului PSRM, Vasile Bolea, numirea Silviei Radu în funcţia de primar general interimar este o mişcare a Partidului Democrat. El i-a îndemnat pe liderii PAS şi PPDA, Maia Sandu şi Andrei Năstase, să renunţe la decizia lor de boicotare a plebiscitului de demitere a lui Dorin Chirtoacă. Potrivit lui Bolea, menţinerea deciziei de boicot înseamnă preluarea puterii în capitală de către PD.

Posibil şah şi mat de la PL

O strategie care ar da peste cap întreaga schemă ar fi, în opinia unor analişti politici, semnarea cererii de demisie de către Dorin Chirtoacă şi provocarea alegerilor locale anticipate. Aceasta ar zădărnici planul PD de a deţine controlul asupra Primăriei până la alegerile ordinare din 2019. În plus, ar fi economisiţi 9 milioane de lei preconizaţi pentru referendumul programat pentru 19 noiembrie – un referendum care, însă, poate eşua din cauza absenteismului. Aceasta nu l-ar readuce însă pe Chirtoacă din arest la domiciliu la Primărie, o asemenea decizie rămânând la discreţia procurorilor.

Vitalie Călugăreanu,
Deutsche Welle