Vedeţi mai jos ce a ieşit – mai în glumă, mai în serios. Cam aşa ar arăta investigaţia de mai sus dacă i-am asculta pe cei ce ţipă despre datele cu caracter personal (pe când de fapt vor pur şi simplu să îşi ascundă interesele şi schemele).



Comodă investigaţie pentru cei vizaţi în articol, nu-i aşa? Cu aşa abordări şi viziuni scăpăm de corupţie poate în secolul 25.

Unicele nume rămase – cele ale jurnaliştilor ce au îndrăznit să îşi pună întrebări. Scăpăm de Jurnal şi ne apucăm de alţii, da? M-am pronunţat destul de tranşant deja de ani de zile împotriva utilizării ”protecţiei datelor cu caracter personal” ca şi pretext pentru a proteja corupţia şi a bloca transparenţa şi orice tentativă de reformă. Asta devine o problemă (sau chiar un impediment) tot mai mare din calea reformelor anticorupţie.

Transparenţa maximă e cel mai ieftin instrument pe care îl avem la îndemână pentru a lupta împotriva corupţiei. În acelaşi timp, orice iniţiativă de transparenţă nu ai avea, ai ”juriştii neamului” ce sar şi ţipă despre ”protecţia vieţii private”. Făcând asta, aceşti oameni pur şi simplu sar în apărarea corupţiei. O protejează. Pentru că aceasta e sub un următor asediu. Simplu.

Deşi cred în faptul că viaţa privată trebuie protejată, de ani buni tot felul de demnitari o folosesc drept pretext pentru a-şi ascunde interesele şi schemele. De ani buni, ori de câte ori vreun demnitar a invocat legea pentru protecţia datelor cu caracter personal, a interpretat-o eronat, pentru a ascunde societăţii informaţia de interes public. De ani buni nu se vorbeşte în spaţiul public despre adevăratele probleme din calea asigurării unei protecţii adecvate a vieţii private a cetăţeanului de rând, nu a corupţilor. Viaţa privată a corupţilor trebuie demascată, nu protejată.
 
Iar omul de rând nu prea simte că viaţa sa privată e protejată în vreun fel, nu-i aşa? Pentru că, dacă vrei, poţi găsi orice informaţie, despre oricine. Iată aici avem o problemă, da.
 
Iar acest Centru de Protecţie a Datelor cu Caracter Personal, este instituţia ce este folosită pentru a bloca reformele necesare să scăpăm de corupţie în loc să asigure, într-adevăr, o protecţie adecvată a vieţii private, atunci când este cazul. Acţionând astfel ei, de asemenea, sunt în apărarea corupţiei.


Dumitru Alaiba