Cică i-a scris lui Trump. A ales cu această ocazie chiar site-ul singurului post de televiziune important care l-a susţinut pe excentricul republican în campania prezidenţială recent încheiată. Nu ştiu cât o fi plătit Podesta Group pentru a-l propulsa pe Plahotniuc tocmai pe Fox, mai ales că şeful companiei, John Podesta, a fost şi şeful de campanie al lui Hillary Clinton, iar relaţiile dintre acesta şi stafful republicanilor sunt chiar mai reci decât valul polar care-a lovit zilele astea Europa, dar cu siguranţă nu a costat puţin.

Din tot textul scris de Podesta şi semnat de Plahotniuc reiese un singur lucru. Că oligarhul ar vrea ca Moldova să fie punte. Şi încă ce punte! Între Est şi Vest. Nu e ceva nou această gogomănie. Au debitat-o de-a lungul timpului şi alţi indivizi care s-au perindat prin politica de pe malurile Bîcului, doar că în contextul geopolitic actual, o astfel de idee pare şi mai aberantă decât altă dată.

Punte între cine totuşi?

Nu ştiu dacă cei de la Podesta l-au întrebat şi pe Poroşenko atunci când au fost nevoiţi să-i îndeplinească hatârul lui Plahotniuc cu puntea, mai ales că ăsta-i este prieten oligarhului. Nu de alta, dar unii de la Kiev ar fi cam supăraţi să audă că Plahotniuc le-a anulat pe Foxnews toate pretenţiile de integrare europeană şi euroatlantică. Şi acolo, cel puţin până una-alta, şi în rândurile populaţiei, sentimentul pro-occidental este net superior celui din Republica Moldova. Potrivit ultimelor sondaje, în jur de 45% din ucraineni vor în NATO şi peste 55% în UE, rezultate care l-ar face invidios pe orice euroatlantist veritabil de la Chişinău.

Aşadar, punte între cine vrea să fie Plahotniuc? Între România membră a NATO şi UE şi Ucraina, stat în care actuala coaliţie de guvernare a declarat aderarea la NATO şi UE drept obiectiv naţional?

Plus la toate, astăzi orice politician care se respectă înţelege foarte bine că fazele cu „puntea”, „neutralitatea” „şi cu Estu’ şi cu Vestu’” n-au nicio şansă de existenţă, mai ales dacă te cheamă Moldova şi te afli geografic în unul dintre cele mai fierbinţi puncte ale Europei. Şi mai şi eşti cea mai săracă ţară din Europa, practic fără armată (se ştie că orice neutralitate este susţinută de forţă de apărare, cazul Elveţiei) şi cu un exod al populaţiei fără precedent.

Plahotniuc vrea, de fapt, păstrarea statutului de astăzi, adică un „Hamsterdam” al Europei de Est

„Hamsterdamul” este numele provizoriu al unui cartier abandonat al oraşului Baltimore, în probabil cel mai bun serial de televiziune al secolului XXI – „The Wire”.

Ce era „Hamsterdamul”? Un loc unde bandele de traficanţi de droguri puteau liber să-şi vândă marfa, iar prostituatele nu erau deranjate de nimeni. Totul sub stricta supraveghere a poliţiei. S-a ajuns la această soluţie pentru că luptele între bande pentru cele mai bune locuri de vânzare a mărfii ajunseseră la un nivel atât de înalt, încât zilnic mureau oameni, fără ca poliţia să poată interveni în vreun fel. L-au numit atât de nefericit pentru că nişte traficanţi auziseră de un oraş de undeva de prin Europa, unde tocmai se legalizase consumul de marijuana.

Probabil cam aşa o vedea şi Plahotniuc „puntea” sa. Adică o păstrare a situaţiei actuale. Un fel de „no man’s land” la periferia Europei, unde să se spele în continuare banii murdari ai oligarhilor, să se prade băncile, să se scoată bani grei din schemele tenebre.

Iar la toate astea să asiste tacit şi Estul şi Vestul. Pentru că dacă s-ar implica ar „destabiliza” situaţia, aşa cum spune oligarhul şef în editorialul său.

Numai că „Hamsterdamul” n-a rezistat prea mult. Iar într-un final şi bandele au căzut.

Alex Cozer