Deputat pe atunci, Grigore Petrenco îl ia la întrebări pe interlop. „Aveţi ceva în comun cu posturile TV Prime, Canal 2, Canal 3, despre care se vorbeşte că v-ar aparţine?”, îl întreabă deputatul. „Nu, nu sunt ale mele”, urmează răspunsul. „Este controversatul Damir şeful pazei dumneavoastră?” „Nu, nu este”, spune Plahotniuc. În felul acesta a decurs toată audierea de acum trei ani. Privind aceste imagini, am tras câteva concluzii.

Prima. Audieri la care să-i fie puse întrebări incomode lui Plahotniuc au fost posibile doar acum trei ani. Pe atunci în Alianţa aşa-zisă proeuropeană exista PLDM, o contrabalanţă serioasă la gruparea criminală numită impropriu Partid Democrat. Vă imaginaţi cumva că în formula parlamentară de azi s-ar putea repeta asemenea audieri cu Plahotniuc pe banca acuzaţilor?

A doua. Plahotniuc este un mincinos ordinar. A spus că televiziunile nu sunt ale lui, chiar dacă toată lumea ştia altceva. A trecut timpul şi adevărul a ieşit la suprafaţă. A spus că Damir nu este şeful pazei lui. O altă minciună. Toată lumea ştie cine este Damir. Vă mai amintiţi că Plahotniuc a fost întrebat dacă mai este monitorizat de Interpol? A minţit, bineînţeles, afirmând: „Nu am fost niciodată monitorizat de nicio instituţie internaţională”. Au trecut două săptămâni şi mincinosul a fost nevoit să apară în faţa camerelor de filmat şi să recunoască: „Am fost monitorizat o perioadă de timp”.

A treia concluzie şi cea mai importantă, poate. Plahotniuc nu iartă pe nimeni care a avut curajul să-l înfrunte. Şi nu doar să-l înfrunte pur şi simplu, ci să iasă public şi să spună deschis cine este şi ce reprezintă, de fapt, acest personaj malefic.

Victor Ţopa şi Viorel Ţopa au fost primii. Ei au apărut în cadrul unei conferinţe de presă cu declaraţii privind atacurile raider organizate de interlop. Imediat le-au fost fabricate dosare penale şi sluga Pleşca i-a condamnat la ani grei de închisoare fără ca ei să aibă vreo vină.

Al doilea a fost Filat. În cazul acestuia, Plahotniuc s-a gândit la un spectacol cu efecte speciale. Filat a fost arestat în sala de şedinţe a Parlamentului pentru faptul că a vorbit în faţa camerelor de luat vederi despre crimele lui Plahotniuc. Despre furturi, atacuri raideri, off-shore-uri, proxenetism. Degeaba şi-a cerut el scuze pe urmă. Degeaba a sperat că interlopul o să-l ierte. Plahotniuc nu uită şi nu iartă. Plahotniuc se răzbună. Crunt şi nemilos. Nu pentru corupţie a fost arestat Filat. Dacă ar fi pe asta, cel puţin un sfert din deputaţi, o jumătate din foşti şi actuali guvernanţi, în frunte cu Plahotniuc, precum şi trei sferturi din judecători şi procurori trebuie băgaţi la dubă. În cazul lui Filat, s-a recurs la un spectacol în scopuri profilactice. Ca să le fie de învăţătură şi altora. Judecând după modul în care a fost formată actuala majoritate parlamentară, pare că lecţia a avut efectul scontat.

Ultimul pe listă este Grigore Petrenco. Să vă spun ceva: nu este el niciun fel de deţinut politic. Nu pentru opţiunile lui politice sau geostrategice l-a arestat Plahotniuc. Pentru întrebările „impertinente” pe care şi-a „permis” deputatul să le pună unui şef de bandă de crimă organizată – iată ce a fost la mijloc. Plahotniuc l-a avertizat pe deputat şi pe holurile Parlamentului că îl va distruge. Dar cauza adevărată pentru care Petrenco va putrezi la închisoare e alta. Acest Petrenco a făcut ceea ce n-a făcut nimeni. În timp ce protestatarii manifestau în Piaţă sau sub zidurile Legislativului, el s-a dus la casa lui Plahotniuc. Acolo şi-a instalat corturile. Acolo a protestat. Petrenco a localizat exact locul unde se ascunde răul. Or, aşa ceva nu se iartă. În cazul lui Petrenco, decizia va fi şi mai dură.

Asta va fi o altă lecţie pentru alţi rebeli. Andrei Năstase, ai înţeles?

Editorial de Val BUTNARU

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.