Ion Sturza: Moldova - ţara „Metalferos”; De ce să faci afaceri pe bune, când ai monopolul de stat?!

Ion Sturza: Moldova - ţara „Metalferos”; De ce să faci afaceri pe bune, când ai monopolul de stat?!
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 08.12.2016 11:20
Fostul premier Ion Sturza critică dur proiectul de lege înaintat de un grup de deputaţi în frunte cu PD-istul Sergiu Sîrbu şi avizat deja pozitiv de Guvernul Filip, care prevede instituirea unui nou monopol, de această dată pe piaţa jocurilor de noroc.
 
„E greu să te abţii să nu comentezi când vezi atâta nesaţietate... De ce să faci afaceri pe bune? Să pui sămânţa în pământ, să coci pâine, să dai mâncare la vite, când ai o ţară de... moldoveni, mici robi pe plantaţii! „Ingenioasă” idee – monopolul de stat! Au început-o cu colectarea metalelor uzate. Au continuat cu importul de energie, traficul de telecom, exportul de grâne, importul de făină. Plăcuţe auto, documente de identitate. Un aeroport, o companie aeriană şi multe altele. O „sanare” de bănci cu furtul de miliarde... Matriţa economică! Prin „căpuşe” au scos sute (!) de milioane de USD”, comentează Ion Sturza.

„Acum e grijă mare de pătimiţii jocurilor cu noroc, un nou monopol. Nu excluderea lor completă. Nu. Concentrarea într-o companie de „stat”. Şi ca lucrurile să fie şi mai rapide, un standard de „maşinuţe” noi, ca la Las Vegas. Unde sunt miile de maşinuţe? Deja la vamă... Ce mai este „dulce” în ţara asta? Ce consumă zilnic „robii de pe plantaţii”? Corect! Medicamente. Să ne tragem şi o companie de „stat” pentru importul medicamentelor”, scrie fostul premier.

Totodată, Ion Sturza se referă la dedesubturile coaliţiei parlamentare, la majorarea vârstei de pensionare şi la umilirea oamenilor, cărora şi se strecoară bănuţi printre degete.

„Şi pentru a fi completă componenta politică a matricei, ne-am tras şi o „găgăuzie”. Cică „independenţii” nou aleşi au descoperit subit că fac parte dintr-un partid politic, maestru la „stabilizare”. Tot business „protect”. În „rozniţă” e mult mai ieftin în politica moldovenească. Acest lucru s-a demonstrant în „reconfigurarea” Parlamentului la început de an. Un „deal” cu „vojdiu roş” ar costa mai scump. Asta la tema alegerilor mixte în parlament, ca să ştim ce ne aşteaptă. Ce le revine „pământenilor”? Ceva din banii împrumutaţi de la români, europeni, FMI... Să nu moară „obiectul” businessului de foame. Oricum la pensie, cu noul cenz, sunt şanse mici să se ajungă. Ce să zic? Nesaţietate... Executată cu mare sârguinţă de cei doi „Serioja”. Opriţi-vă, „fraţilor”! Nu aveţi nicio măsură!”, a conchis fostul prim-ministru.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP