A decis însă să facă uitat şi acest gest în urma unui aşa-zis interviu apărut ieri, în care şi-a cerut scuze de la oligarh pentru ce a făcut în ianuarie.

Nu este deloc întâmplător că aceste declaraţii vin acum de la Timofti. După ce a promulgat într-o veselie legi antipopulare în ultimele săptămâni şi a desemnat un procuror convenabil oligarhului, cel care a ocupat în ultimii aproape 5 ani funcţia de preşedinte a decis să facă şi gestul final de mulţumire pentru bătrâneţile liniştite care i-au fost asigurate: scuzele de la cel care a îngenuncheat acest stat.

Faptul că scuzele au apărut acum, cu 2 zile înaintea congresului PD-ului şi în plin proces de spălare a imaginii oligarhului, denotă că Plahotniuc are încă planuri mari în politică, iar funcţia de premier este una pe care o ţinteşte în continuare.

Totuşi, cei care vor să-l mai cureţe un pic pe oligarh şi care probabil îl mint că astfel de scuze îl pot ajuta, ar trebuie să ia în considerare de la cine vin. De la cel care în ultimele luni de mandat a atins o contraperformanţă greu de imaginat, ajungându-l la antirating chiar pe oligarh.

Aşa că au o treabă dificilă de făcut. Pentru că ar trebui să convingă vreo 2 milioane de oameni, cam câţi au rămas în Moldova, să-şi ceară scuze de la oligarh pentru că:

- Le-a furat miliardul;
- I-a lipsit de dreptul la o justiţie echitabilă;
- Îi fură în fiecare zi prin tarifele la energie electrică, telefonie, internet, televiziune;
- Îi are de proşti, minţindu-i zilnic, de dimineaţă până seară la canalele pe care le controlează;
- Le-a îngropat orice speranţă de integrare europeană, aducând acest deziderat de la 75% în sondaje la 35%;
- Goneşte din ţară, în fiecare zi, câte 106 cetăţeni care nu se mai întorc niciodată pentru a trăi în Moldova;
- I-a transformat în cetăţenii celei mai sărace ţări din Europa, cu practic cea mai coruptă justiţie din lume şi cel mai scăzut nivel de trai de pe Bătrânul Continent;
- Pentru că-i promovează în funcţii importante pe toţi torţionarii de la 7 aprilie;
- Pentru că ucide zilnic şi ultima urmă de speranţă la o viaţă decentă la ei acasă.

Şi lista poate continua.

Plahotniuc, în zadar rulezi non-stop scuzele unui nimeni care s-a perindat prin funcţia de preşedinte. Mai rămân încă vreo două milioane de oameni pe care ar trebui să-i convingi.

Alex Cozer