Primul a căzut Serafim Urechean. Peste un an, în alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, formaţiunea sa avea să rămână în afara Parlamentului, iar la începutul lui 2011 – să dispară „înghiţită” de PLDM-ul lui Vladimir Filat. Serafim Urechean a căzut din marele joc politic, iar ca un fel de premiu de consolare i-a revenit şefia Curţii de Conturi a RM, pe care a exercitat-o până pe data de 29 iulie 2016. Unica sa tentativă de a reveni în marele joc politic (alegerile Primarului general al municipiului Chişinău din iunie 2015) a suferit eşec, astfel încât acum el e într-o stare de incertitudine totală, dând periodic impresia că ar putea să revină, dar cum anume, probabil nici el nu ştie încă.

Al doilea a căzut Vlad Filat. Astăzi este absolut evident că liderul PLDM a pierdut din propria greşeală. În 2013, el a avut şansa să provoace alegeri parlamentare anticipate şi să se răfuiască cu toţi oponenţii săi politici dintr-o singură lovitură. A preferat însă să meargă pe mâna lui Iurie Leancă şi a lui Vladimir Plahotniuc. Primul – l-a trădat (e opinia mea personală), iar cel de-al doilea – l-a băgat la puşcărie (din nou e opinia mea personală). Căderea lui Vladimir Filat a însemnat şi căderea PLDM, partid pe care l-a creat şi l-a condus din 2007 până în 2016.

Al treilea a căzut Mihai Ghimpu, iar căderea lui a început în ianuarie 2016, atunci când a acceptat să facă parte din coaliţia de guvernare, alături de PD şi de două echipe de transfugi politici (foşti comunişti şi foşti liberal-democraţi). Ca şi pe Iurie Roşca în 2005, electoratul lui Mihai Ghimpu nu l-a iertat pentru respectivul mariaj politic, astfel că în scurt timp PL a căzut dramatic la capitolul rating, lucru confirmat şi de scorul electoral relativ scăzut înregistrat de Mihai Ghimpu în alegerile prezidenţiale.

Al patrulea a căzut Marian Lupu. S-a întâmplat în acest week-end, când liderul PDM (chipurile) a demisionat. De fapt, Marian Lupu demult căzuse din marele joc politic – încă în 2013, când a fost demis din funcţia de Speaker, dacă nu chiar şi mai înainte. În ultimii ani, deşi partidul său a avut ocazia să-l avanseze în alte funcţii importante în stat, nu a făcut-o. De ce? Cred că răspunsul îl ştim cu toţii.

„Odată cu demisia lui Marian Lupu din acest week-end, putem constata că a apus o epocă în politica moldovenească – epoca celor patru muschetari, care în 2009 porneau să cucerească Europa. Europa aşa şi nu au cucerit-o, dar au ajuns acolo unde au ajuns. De sâmbătă, în politica moldovenească a început o nouă epocă. Poate că nu mulţi încă înţeleg acest lucru, dar ea a început. Care vor fi caracteristicile ei – cred că vom afla încă până la finele anului curent. Cum se va numi? Numiţi-o cum vreţi, căci de la aceasta esenţa lucrurilor nu se va schimba”, conchide Igor Volniţchi.