image
Sursa foto: jurnal.md

Întâlnirea partidelor cu Maia Sandu: „După Summit ni s-a promis că vom reveni la discuții despre coagularea forțelor pro-UE”

După Summit-ul din 1 iunie, vor continua discuțiile privind coagularea forțelor politice în jurul dezideratului de integrare europeană. Subiectul a fost discutat în cadrul întrevederii dintre președinta Maia Sandu și forțele politice pro-europene.

Forțele politice proeuropene au fost îndemnate de către președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, să-și mobilizeze susținătorii pentru a veni în Piața Marii Adunări Naționale la Adunarea Națională „Moldova Europeană”. „Au fost invitate partidele de dreapta, nu cei care își schimbă chipiul peste noapte. Nu este un eveniment politic, nu este un eveniment al PAS. Toate partidele pro-UE sunt în drept să-și invite membrii și susținătorii. Cheltuielile vor fi din bugetul de stat, pentru că este un eveniment național”, a precizat deputatul PAS Dorian Istratii.

În opinia reprezentanților Platformei DA și CUB, apelul șefei statului către forțele pro-europene este unul întârziat. Totodată, aceștia spun că Maia Sandu ar trebui să inițieze cât mai des astfel de discuții, fiind necesară și coagularea partidelor politice pro-europene.

„A fost o întâlnire destul de întârziată. Platforma DA a avut experiența mai multor evenimente publice, mitinguri. Avem experință în organizare, dar și din punct de vedere al securității. Din păcate, la experiența noastră nu s-a apelat, doar am fost informați despre eveniment și faptul că suntem invitați să chemăm cetățenii. La acest miting nu vor vorbi reprezentații partidelor politice. La întâlnirea de la Președinție mulți reprezentanți ai partidelor politice au spus că este nevoie de o coagulare a forțelor politice. Nu trebuie să ne limităm doar la acest miting din 21 mai, să înțelegem ce se va întâmpla mai departe, cum coagulăm forțele politice, cum unim partidele politice în jurul acestei idei. Nu a fost nicio soluție, nicio propunere. Abia după Summitul din 1 iunie ni s-a promis că vom reveni la masa de discuții pentru a vedea cum putem coagula forțele în jurul acestei idei”, a declarat secretarul general al Platformei DA, Liviu Vovc.

„CUB consideră că vectorul pro-UE este al majorității cetățenilor și nu trebuie atribuit partidului de la guvernare. Apelul către partide ar fi trebuit să fie mult mai devreme și nu ar trebui să se termine cu o ședință. Ar trebui să fie o tradiție ca președinta Maia Sandu să invite partidele care au aceeași poziție și aceste discuții să fie tot mai frecvente, pentru că ne luăm niște angajamente care trebuie îndeplinite și fără o coaliție a partidelor va fi imposibil”, a adăugat vicepreședinta Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Rodica Gramma.

„Este un eveniment necesar care poate demonstra cât de mult este susținut procesul de integrare europeană în rândul populației noastre. Un eveniment de asemenea amploare, dacă este organizat de un politician, în acest caz Maia Sandu, evenimentul poate fi catalogat ca un eveniment de promovare a imaginii sale. Nu cred că ar exista un politician în RM, indiferent dacă e la guvernare sau în opoziție, care ar refuza să utilizeze instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a-și consolida imaginea în fața electoratului. Dar în același timp are o anvergură mai largă legată de coeziunea socială de creare a unei imagini mai clare cu privire la poziția societății privind aderarea la UE”, a comentat și expertul în cadrul Institutului pentru Politici şi Reforme Europene, Mihai Mogâldea.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: