image
Sursa foto: Jurnal.md

Calculele lui Plahotniuc pentru 20 mai

„Zece din zece!”, scria cu litere mari de-o șchioapă, acum câteva luni, pe site-ul PD. Cei din Partidul lui Plahotniuc se lăudau c-au câștigat alegerile anticipate în toate satele unde se organizaseră toamna trecută scrutine.

(Alex Cozer, pentru Cotidianul.md)

Acolo nu se menționa că în unele cazuri candidase doar un singur om, desigur, membru PDM, iar în altele au făcut figurație doar socialiștii, pentru că din cauza terorii și șantajului alți cetățeni nu și-au asumat riscul de a candida. Trustul în schimb se lăuda că PD a „demonstrează că e cel mai puternic partid din țară” și că iată, vezi Doamne!, are câștiguri pe linie.

Numai că a trecut jumătate de an, iar la 20 mai avem alegeri în principalele orașe ale țării, Chișinău și Bălți, și partidul care controlează Parlamentul și are peste 600 de primari din 800 (e drept că vreo 65% transfugi), nu și-a înaintat candidați în niciunul dintre aceste orașe.

E mult mai greu în principalele orașe ale țării să sperii pe toată lumea să nu candideze, să obligi sau manipulezi majoritatea să voteze cu omul tău, astfel asigurându-ți victoria, după modelul a ce faci în sate. Așa că în condițiile în care șansele candidaților PDM-ului de a obține măcar 5% din voturi erau unele ridicole, astfel năruindu-se și mitul „celui mai puternic partid”, Plahotniuc a decis să nu înainteze oficial pe nimeni, recurgând la tot felul de tertipuri murdare pentru a-și propulsa favoriții în fotoliile de primar.

20 mai – oricine, numai nu Năstase

În condițiile în care nu avea cum, oficial, să aibă vreo șansă la victorie în capitală, tactica lui Plahotniuc a devenit simplă: Oricine, numai nu „marele pericol” Năstase. Iar nivelul la care au ajuns astăzi lucrurile demonstrează clar că Plahotniuc este gata să facă orice pentru a nu permite un succes al candidatului susținut de Platforma DA și PAS.

Maniera absolut incalificabilă în care a ajuns Năstase să fie atacat la mega-trustul mediatic controlat de Plahotniuc, zecile de pagini false care au apărut pe rețelele de socializare, mai nou – multitudinea de spoturi false prezentate drept clipuri de campanie ale liderului DA -, demonstrează din plin cine este singura țintă a puterii în această campanie.

Pleiada de candidații „iepuri” de pe dreapta, sondajele dubioase, promovarea agresivă a Silviei Radu și non-combatul socialiștilor sunt alte „arme” din arsenalul lui Plahotniuc, îndreptate în a-l împiedica pe Năstase să acceadă în turul 2.

Ceban, adevărata miză?

Dacă pentru Plahotniuc e absolut clar „cine nu trebuie să învingă”, atunci lucrurile devin mai puțin limpezi în cazul „învingătorului”. Pentru că oricât de mult și-ar dori să o oficializeze primar pe Silvia Radu, șansele acesteia de a câștiga sunt minime. Chiar și în condițiile în care socialiștii dau dovadă în această campanie de un non-combat mai rar întâlnit, creând impresia că nici măcar ei nu-și doresc victoria.

Admițând faptul că toată campania de denigrare a lui Năstase va funcționa și în turul 2 vor accede Radu și Ceban, șansele ca „independenta” PD-ului să învingă sunt totuși minuscule. Asta pentru că nu cred că există vreun alegător al lui Năstase care ar vota-o pe Radu într-un eventual tur 2. Mai degrabă acei votanți nu se vor prezenta, în condițiile în care efectiv nu vor avea cu cine vota. Și pe simpatizanții lui Munteanu, omul de pe locul 4 în acest moment, îi văd mai degrabă să stea acasă decât să voteze pentru oamenii „binomului”.

În aceste condiții, cu o prezență redusă la vot, Ceban va obține o victorie covârșitoare.

Sunt lucruri pe care dacă Plahotniuc nu le înțelege, nu pot să nu le înțeleagă nici sfetnicii din jurul său. Așa că „marele pro-european” Plahotniuc e gata, la fel ca în cazul prezidențialelor, să ofere pe tavă victoria „odioșilor pro-ruși” socialiști.

Un scenariu care poate fi zădărnicit. Dar doar dacă absolut toți alegătorii de pe dreapta înțeleg care este adevărata miză a zilei de 20 mai și se consolidează în jurul candidatului care anti-regim cu cele mai mari șanse la victorie.

Alex Cozer

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: