image
Sursa foto: jurnal.md

Mesajul lui Andrei Năstase cu ocazia Zilei de 9 mai

Candidatul unic al forţelor antioligarhice la alegerile din capitală, Andrei Năstase, a transmis un mesaj emoționant cu ocazia zilei de 9 mai.

În context, Andrei Năstase spune că 9 mai, este o zi cu mai multe semnificații. Ne amintim astăzi de sacrificiul a milioane de oameni care au murit în cel de-al doilea război mondial în speranța că omenirea nu va mai fi nevoită să treacă prin astfel de calvaruri. Prețuim azi ca niciodată pacea și oamenii pe care îi iubim.

Vedeţi mai jos ce a mai declarat candidatul unic al forţelor antioligarhice la alegerile din Chișinău:

Da, pentru mine personal această zi este și ziua comemorării celor căzuți, dar și o zi a păcii. O zi a viitorului, ziua Europei. Cred cu tărie că anume aceste semnificații ale zilei de 9 mai trebuie să ne unească, să consolideze societatea noastră și nu să o dezbine pe tot felul de criterii vehiculate obsesiv de strategii dezbinării geopolitice. În acest sens, deviza Uniunii Europene „Unitate prin diversitate” reprezintă dezideratul meu atât ca cetățean, cât și ca slujitor al oamenilor.

De fiecare dată când mă refer la subiectul integrării europene, încep prin a-mi exprima profunda recunoștință pe care o port reprezentanților instituțiilor europene, statelor membre ale UE pentru sprijinul constant acordat pe parcursul mai multor ani țării noastre în domenii de importanță vitală, cum ar fi menținerea stabilității macro-financiare, diversificarea exportului, promovarea produselor noastre pe piețele europene, liberalizarea regimului de vize, dezvoltarea infrastructurii, programe de suport bugetar, suport sectorial, susținerea capacităților instituționale ale statului, a societății civile și altele.

Totodată, nu pot să nu constat cu regret că timp de nouă ani, guvernarea actuală nici pe departe nu a valorificat oportunitățile oferite de relațiile noastre cu UE, preferând retorica sterilă și ipocrizia politică. Așa că reiterez convingerea mea fermă că aceste deficiențe grave trebuie să fie înlăturate neîntârziat de către o guvernare competentă, cinstită și responsabilă.

În acest moment, mai mult ca niciodată, Republica Moldova are nevoie de Uniunea Europeană. Avem nevoie nu doar de implementarea Acordului de Asociere și a oportunităților oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană. Avem nevoie, în primul rând de realizarea criteriilor de la Copenhaga, în special respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Avem nevoie de supremaţia legii, cea mai în măsură să garanteze evoluția corectă a unui popor.

Din cauza actualei guvernări, țara noastră a ajuns să fie dominată de abuzuri incalificabile împotriva cetățenilor, violarea gravă a drepturilor omului, de o corupție endemic cumplită și alte derapaje antidemocratice. Anume din acest considerent consolidarea statului de drept, fortificarea capacităților instituțiilor responsabile de combaterea corupției, reformarea Justiției, a instituțiilor de reglementare și control vor deveni priorități pentru noua guvernare democratică și europeană.

Iar pentru noi, obiectivul integrării europene, reprezintă, în primul rând un element al democratizării și modernizării Republicii Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: