image
Sursa foto: Jurnal.md

Subiectul Plahotniuc, tratat cu mănuși albe de Dodon; Reacția sa când e întrebat de dosarul din Rusia pe numele șefului PD

Deși este un prorus înrăit și un aprig susținător al regimului de la Moscova, președintele Igor Dodon ezită să dea aprecieri acțiunilor autorităților ruse atunci când este vorba despre oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Șeful statului a fost întrebat, în cadrul unei emisiuni la N4, dacă crede sau nu în libertatea justiției de la Moscova, în contextul dosarului penal deschis pe numele șefului PD. Dacă pe orice alt subiect, Dodon debordează de aprecieri în adresa Rusiei, nu este și cazul anchetei Ministerului de Interne de la Moscova în privința lui Plahotniuc.

„Pe mine des încearcă să mă provoace lumea ce cred despre justiția dintr-o țară sau alta, despre procesele politice dintr-o țară sau alta. Îmi aduc aminte în 2017, după ce am fost ales în funcția de președinte, au venit unii ambasadori străini și încercau să-mi dea aprecieri la mine în birou. Eu le-am spus: „băieți, dacă până acum era normal să dați aprecieri despre politica internă, vă rog de azi înainte să nu mai faceți acest lucru”. De aceea, când au încercat să mă provoace ce cred despre conflictul dintre Guvern și președinte în România, sau despre ce se întâmplă în Ucraina că e campanie electorală, sau despre justiția din Moscova sau nu știu de unde... Eu cred că un șef de stat nu trebuie să se implice și să dea aprecieri la ceea ce se întâmplă în treburile unui stat. Un șef de stat când vine cu astfel de aprecieri, eu cred că nu este normal”, a fost răspunsul lui Dodon.

Amintim că, acum aproape trei săptămâni, Ministerul de Interne de la Moscova a anunțat că a deschis dosar penal pe numele şefului PD Vladimir Plahotniuc, care împreună cu afaceristul Veaceslav Platon ar fi organizat un grup criminal care ar fi retras ilegal mai mult de 565 de milioane de dolari din Rusia în anii 2013-2014.

Folosind pretexte inventate şi documente falsificate, au transferat bani în valută străină de pe conturile deţinute de persoane juridice afiliate în ОАО Банк «Западный» şi ОАО «Русский Земельный Банк» către conturile băncii Moldindconbank şi alte bănci străine sub pretextul vânzării de valută. În acest caz a fost reținut un rezident al regiunii Moscova, iar ancheta penală continuă, spun anchetatorii ruși.

Partidul Democrat a calificat ancheta penală pe numele lui Plahotniuc drept „un dosar fals intentat cu scopul de a influența rezultatele alegerilor parlamentare”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: