image
Sursa foto: phys.org

Astronomii au observat un fenomen în premieră: Cum stelele migrează de la o galaxie la alta

O echipă de astronomi care a folosit cel mai nou set de date de la misiunea Gaia a ESA pentru a observa procesul de ejectare al stelelor din Calea Lactee au fost surprinşi când au văzut stele care intră în galaxie şi care, cel mai probabil, provin din altă parte.

Studiul a fost publicat recent în jurnalul Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Stelele care circulă în jurul galaxiei noastre la sute de kilometri pe secundă, iar mişcările conţin o bogăţie de informaţii cu privire la istoria galaxiei. Cea mai rapidă clasă de aceste stele şi-a început viaţa lângă centrul galaxiei, iar mai târziu a ajuns la marginea Căii Lactee, scrie Science Daily.

Până acum, au fost descoperite puţine astfel de stele, dar noile date ale sondei Gaia oferă o oportunitate unică de a găsi mai multe.

„Din şapte milioane de stele a căror viteze şi traiectorii au fost calculate, am găsit doar 12 care ar putea călători suficient de rapid pentru a ieşi din Calea Lactee”, a precizat Elena Maria Rossi, unul dintre autorii studiului de la Leiden University din Olanda.

Totuşi, echipa a avut parte de o surpriză: „în loc să se îndepărteze de centrul galactic, multe dintre aceste stele păreau că se îndreaptă spre acesta”, a adăugat Tommaso Marchetti, co-autorul studiului. „Acestea pot fi stele din altă galaxie, ajungând la Calea Lactee”, conchide cercetătorul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: