image
Sursa foto: cunoastelumea.ro

Un studiu genetic oferă noi informaţii privind evoluţia culorii pielii

Pielea este una dintre cele mai vizibile trăsături ale omului. Cercetătorii Universităţii din California au identificat variaţiile genetice asociate culorii pielii.

Studiul arată că variaţiile pielii albe a persoanelor din Eurasia au evoluat independent de alte medii genetice diferite. Conform MedicalXpress, în cadrul cercetării a fost analizat pigmentul pielii a peste 6.000 de latino-americani, ce deţineau o moştenire genetică provenită de la amerindieni, europeni şi africani.

Este cunoscut faptul că amerindienii sunt înrudiniţi genetic cu est asiaticii, aşezările iniţiale ale americanilor fiind datate ca provenind din urmă cu 15-20.000 de ani. O consecinţă a acestui lucru este reflectată în variaţiile genetice ale amerindienilor ce sunt comune cu a est asiaticilor.

În cadrul studiului au fost identificate cinci noi regiuni asociate culorii pielii, ochilor şi părului. Genele ce afectează culoarea pielii europenilor au fost studiate intensiv, dar în acest studiu, cercetătorii au identificat o variaţie importantă în gena MFSD12, ce este unică pentru est asiatici şi amerindieni.

Rezultatele arată că, în urma selecţiei naturale, după ce est asiaticii s-au detaşat de europeni, în urmă cu 40.000 de ani, ca urmare a migrării au transportat cu ei gena. Aceasta fiind prima dată când gena a fost asociată culorii pielii amerindienilor şi est asiaticilor.

„Studiul nostru demonstrează că tonul deschis al pielii a evoluat independent în Eurasia. De asemenea, acum ştim că această genă are la bază o puternică selecţie naturală, posibil fiind un mod de adaptare la nivelul de lumină solară şi UV din zonă”, a declarat Kaustubh Adhikari, din cadrul Institutului de genetică al Universităţii din California.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: