image
Sursa foto: parlament.md

Fosta președintă a Senatului României, Anca Dragu, numită guvernator al Băncii Naționale a Moldovei

Fosta președintă a Senatului României, Anca Dragu, a fost numită de Parlament în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei pentru un mandat de șapte ani.

Anca Dragu a activat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional și a fost ministru al finanțelor publice în Guvernul României. În 2020 a fost aleasă președinte al Senatului României. Anca Dragu are experiență în sectorul financiar-bancar și în politici publice și aderare la UE.

Precizăm că Anca Dragu a obținut cetățenia Republicii Moldova. Documentul a fost semnat în data de 21 decembrie 2023 și intră în vigoare în data semnării.

Fracțiunea BCS a criticat candidatura înaintată și a anunțat că va ataca decizia de numire la Curtea Constituțională.

„Din presa română am aflat că doamna deja a primit cetățenia RM. Vom verifica cât de legal a fost dobândită cetățenia, or, conform legii cu privire la BNM, candidat la funcția de guvernator al Băncii Naționale nu poate fi un cetățean al altei țări, exponent politic sau membru al unui partid. Dar, am văzut că până la examinarea acestei chestiuni în Parlament, președintele partidului USR român a felicitat deja RM cu această desemnare și numire”, a spus socialistul Vlad Batrâncea.

Amintim că Octavian Armașu a fost revocat din funcția de guvernator al BNM, după audierile de ieri, din plenul Parlamentului, cu privire la progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar. În document se constată „activitatea insuficientă și defectuoasă a Băncii Naționale a Moldovei în contextul auditului proceselor și persoanelor implicate în dosarul Frauda bancară”. Totodată, în proiectul de hotărâre se stipulează că guvernatorul BNM, Octavian Armașu, nu a îndeplinit condițiile de exercitare a atribuțiilor stabilite în legislație.

Anca DraguAnca Dragu
parlament.mdparlament.md
parlament.mdparlament.md
parlament.mdparlament.md

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: