image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Nicu Popescu: Obiectivul pentru acest an este o decizie pozitivă privind începerea negocierilor de aderare la UE

Obiectivul guvernării de la Chișinău pentru acest an este obținerea unei decizii pozitive privind începerea negocierilor de aderare la UE, afirmă ministrul de Externe, Nicu Popescu.

În octombrie, Comisia Europeană urmează să publice raportul de evaluare a statelor candidate, inclusiv Republica Moldova, în care se va recomanda în ce condiții acestea urmează să facă următorul pas.

„Această recomandare a Comisiei Europene urmează să fie aprobată sau modificată de șefii statelor UE în cadrul unui summit care în mod normal are loc la mijlocul lui decembrie. În cel mai bun caz, obiectivul pentru acest an este o decizie pozitivă privind începerea negocierilor. La modul practic, pentru acest an, noi ne așteptăm doar la o decizie privind lansarea negocierilor, iar pregătirea propriu-zisă a negocierilor nu se face imediat după acest summit din decembrie”, a precizat Nicu Popescu în cadrul emisiunii “Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Într-un alt context, ministru de Externe a menționat că pentru Moldova este mai important ca niciodată să se poată dezvolta, astfel ca politicile ostile ale Rusiei să nu ne mai afecteze.

„Moldova a fost ținta unor politici ostile inițiate de Rusia de peste 30 de ani. Chiar înainte de independența noastră, Rusia a sprijinit separatismul, a menținut prezența militară ilegală pe teritoriul nostru, a atacat Moldova prin propagandă, dezinformare. S-au adăugat atacurile cibernetice, embargourile și multe alte măsuri ostile care au afectat cetățenii noștri. Anume în acest context, pentru Moldova este mai important ca niciodată să ne putem dezvolta, astfel ca aceste politici ostile să nu ne mai afecteze. Nouă acest lucru ne-a reușit în mare măsură pe plan economic. În ultimii 15 ani, economia, comerțul externe s-a reorientat. Suntem mult mai puțin dependenți de piață rusă”, a mai spus Nicu Popescu.

Citeşte mai mult despre

UE

Noutăţile partenerilor

comentarii: