image
Sursa foto: Reuters.com

Starea de asediu, luată în calcul de autoritățile de la Moscova; Evenimentele publice au fost anulate

Autoritățile de la Moscova se gândesc să impună stare de asediu din cauza rebeliunii lui Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner, ale cărui forțe au cucerit Rostov în noaptea de vineri spre sâmbătă și s-ar deplasa spre capitala Rusiei, potrivit publicației ruse independente The Moscow Times, potrivit HotNews.

Începând de vineri seară, autoritățile locale din Moscova verifică subsolurile caselor și terenurile din apropierea lor, a relatat Meduza, citând o sursă apropiată primăriei.

Sursa a precizat că regimul de „operațiune antiteroristă” declarat la Moscova permite instituirea stării de asediu, dar încă nu s-a luat o decizie în acest sens cu toate că „lucrurile se pot schimba”.

Astfel, forțele de ordine pot monitoriza toate conversațiile telefonice și mesajele din mesagerii online, să deconecteze comunicațiile, să inspecteze și să confiște vehiculele personale și bunurile cetățenilor și să intre în spațiile rezidențiale.

Noaptea, pe străzile din Moscova au fost observate vehicule militare în fața clădirilor guvernamentale, iar dimineața au apărut baraje rutiere cu la intrările în oraș.

Informațiile privind blocarea traficului la intrările și ieșirile din Moscova „nu corespund realității”, a declarat primarul Serghei Sobyanin.

Dificultățile pot apărea din cauza intensificării inspecțiilor, a explicat el.

Sobyanin a îndemnat la calm și a reamintit că președintele Vladimir Putin a făcut apel la unitate în discursul de sâmbătă.

Evenimentele publice din Moscova au fost anulate pentru cel puțin o săptămână. Sursa Meduza a sugerat că interdicția acestora ar urma să fie apoi prelungită.

O altă sursă Meduza de la primăria Moscovei a declarat că 100.000 de camere de supraveghere funcționează în capitală și că starea lor este monitorizată.

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat că măsurile de securitate au fost întărite în oraș și că a fost introdus „un control suplimentar pe șosele".

Evgheni Prigojin, fondatorul PMC Wagner, a declarat, în cadrul unei întâlniri la Rostov pe Don cu ministrul adjunct rus al apărării, Yunus-Bek Evkurov, și cu șeful adjunct al Statului Major, Vladimir Alekseyev, că „mergem la Moscova".

Noutăţile partenerilor

comentarii: