image
Sursa foto: atozmarkets.com

Un înalt oficial european consideră că există şanse de 20-30% ca Marea Britanie să anuleze Brexit

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, apreciază că există şanse de 20-30% să fie anulată procedura de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează cotidianul The Guardian și Mediafax.

"Referendumul din 2016 a avut loc în cel mai prost moment politic, a fost rezultatul unui calcul politic greşit", a declarat Donald Tusk într-un interviu acordat publicaţiei poloneze Gazeta Wyborcza.

"Nu a existat o dezbatere de tip real despre consecinţe în campania premergătoare acestui referendum, ci abia după vot. Astăzi, rezultatul probabil ar arăta diferit. În mod paradoxal, Brexit a generat o mişcare pro-europeană în Marea Britanie", a afirmat Donald Tusk.

"Hannah Arendt a declarat că în politică şi în istorie lucrurile devin ireversibile doar atunci când oamenii le consideră a fi aşa. Deoarece, de fapt nu sunt ireversibile. După referendumul britanic din 2016, am crezut că dacă vom considera închis acest caz va fi sfârşitul. În prezent, şansele ca Brexit să nu se producă sunt, în opinia mea, de 20-30%. Este mult. De la lună la lună, devine din ce în ce mai clar că ieşirea Marii Britanii din UE va arăta complet diferit decât atunci când s-a promovat Brexit. Nu văd niciun motiv să capitulăm", a subliniat Tusk.

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist (centru-stânga, opoziţie), a semnalat în urmă cu două zile că ar trebui organizat un nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană.

Guvernul de la Londra a decis marţi participarea la alegerile pentru desemnarea membrilor Parlamentului European, scrutinul urmând să fie organizat în Marea Britanie pe 23 mai.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a purtat discuţii secrete privind posibilitatea organizării unui nou referendum pe tema apartenenţei ţării la Uniunea Europeană, în contextul impasului privind aprobarea Acordului Brexit, au afirmat luni surse politice de la Londra citate de cotidianul The Telegraph.

Consiliul European a decis amânarea ieşirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019. În cazul în care Marea Britanie nu decide ieşirea din UE până la alegerile europarlamentare programate în mai, va trebui să participe la scrutin. Liderii Uniunii Europene au semnalat că Marea Britanie va fi exclusă pe 1 iunie în cazul în care Camera Comunelor nu aprobă Acordul Brexit şi refuză participarea la scrutinul europarlamentar.

Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: