image
Sursa foto: AFP

Turcia: Un nou val de arestări legat de puciul din 2016

Autorităţile turce au arestat sau căutau peste 250 de persoane suspectate că ar avea legătură cu predicatorul Fethullah Gulen, acuzat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan de orchestrarea tentativei de puci în 2016, acuzaţie pe care acesta o neagă.

În cadrul a şapte anchete distincte desfăşurate în patru regiuni din Turcia, autorităţile au reţinut 137 de persoane şi au emis mandate de arestare împotriva altor 130 de suspecţi, a relatat agenţia de presă Anadolu.

Anchetatorii au arestat 55 de persoane având legătură cu conglomeratul Kaynak Holding din Istanbul, 35 de persoane suspectate că au descărcat aplicaţia de e-mail criptată ByLock la Ankara şi încă 32 de suspecţi într-o anchetă declanşată de parchetul din Kayseri (centru).

Profilurile persoanelor interpelate sunt extrem de diferite, de la militari, dintre care unii încă în serviciul activ, până la ingineri şi cadre didactice, potrivit agenţiei de presă Anadolu.

Începând cu 15-16 iulie 2016, autorităţile turce au lansat represalii de amploare fără precedent. Peste 55.000 de persoane au fost arestate şi 140.000 concediate şi suspendate.

Predicatorul Gulen, un septuagenar care locuieşte în SUA de 20 de ani, neagă orice implicare în acest puci eşuat, scrie Agerpres.

După mai bine de doi ani de la tentativa de lovitură de stat, arestările continuă cu noi reţineri anunţate aproape zilnic.

Pe lângă persoanele având conexiuni sau presupuse a avea legătură cu mişcarea lui Fethullah Gulen, epurările au vizat opozanţi prokurzi şi mass-media critice, provocând îngrijorarea ţărilor europene şi a organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului.

Ankara respinge toate criticile, susţinând că aceste măsuri sunt necesare pentru a elimina riscul unei noi tentative de puci.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: