image
Sursa foto: Jurnal.md

Undă verde pentru un expert din UE în funcția de procuror general; Modificări la Legea Procuraturii, votate de Parlament

La funcția de procuror general al Republicii Moldova vor putea candida și persoane care nu dețin cetățenia Republicii Moldova. Este una din prevederile proiectului de lege, votat astăzi de Parlament în prima lectură.

Inițiativa face parte din pachetul antioligarhic, pregătit de blocul ACUM Platforma DA și PAS. Noua prevedere va face posibil ca în această funcție să fie selectat un expert inclusiv din UE.

„Deși în februarie 2016 a fost votată o nouă lege, situația nu s-a schimbat. Procuratura Generală în continuare este aflată sub control politic”, a declarat deputatul blocului ACUM, Sergiu Litvinenco, unul dintre autorii proiectului.

Documentul reglementează situația interimatului funcției de procuror general. Astfel Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va desemna un procuror general până al organizarea concursului.

Totodată, proiectul prevede excluderea condiției de către un aspirant la funcția de procuror general a cetățeniei Republicii Moldova, precum și experiența de cel puțin cinci ani în funcția de procuror.

Concursul pentru funcția de procuror general va fi organizat de către o comisie independentă, constituită de CSP, în care ar intra exponenți ai societății civile, dar și experți internaționali. Dincolo de faptul că o asemenea măsură va contribui la selectarea Procurorului General în mod participativ, aceasta va face ca procedura de selecție să fie una imparțială și corectă, consideră autorii.

De asemenea, va fi extins numărul de membri ai CSP și suplimentarea acestuia cu mai mulți exponenți ai societății civile. Modificarea respectivă ar conduce la îmbunătățirea activității Consiliului Superior al Procurorilor – garantul independenței și imparțialității procurorilor. Or, prin cooptarea noilor membri din afara sistemului organelor procuraturii – societate civilă și avocatură – activitatea CSP va fi mai transparentă.

De asemenea, la luarea deciziilor nu va mai prevala ”principiul corporatismului” care astăzi predomină în special pe dimensiunea managementului carierei procurorilor, ci meritocrația și integritatea procurorilor.

Proiectul de lege urmează să fie votat în lectura a doua.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: