image
Sursa foto: Jurnal.md

Maia Sandu: Blocul ACUM are soluții tehnice pentru votarea pachetului de legi privind dezoligarhizarea statului

Blocul electoral ACUM susține că are soluții tehnice pentru ca inițiativele de dezoligarhizare a statului, pe care le-a făcut publice să fie votate, chiar și în lipsa unui Guvern. Aceste soluții tehnice urmează să fie discutate în sesiunile plenare ale Parlamentului. Despre aceasta a anunțat co-președinta Blocului electoral ACUM, Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, transmite IPN.

Maia Sandu a declarat că în procesul de validare a rezultatelor alegerilor, Curtea Constituțională a demonstrat încă o dată că nu este o instituție independentă, care să respecte legea. Politiciana s-a referit la sesizarea Blocului prin care s-a solicitat nerecunoașterea rezultatelor în câteva circumscripții, inclusiv în cele în care au votat alegătorii din regiunea transnistreană și, potrivit ei, există probe că acești votanți au fost plătiți. „Am văzut care a fost reacția Curții și nu pot să spun că ne-a surprins – este o dovadă în plus că acest stat este capturat. Avem suficiente probe, le-am prezentat într-un raport detaliat, despre faptul că aceste alegeri au fost fraudate și în acest context, evident că noi suntem siguri că rezultatul Blocului ACUM este mult mai mare decât cel care a fost recunoscut oficial”, a menționat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Potrivit ei, formațiunea își propune să construiască un stat de drept, precum și să elibereze instituțiile statului din captivitate, iar apoi să investească în ele și să se asigure că acestea funcționează în interesul cetățeanului. În acest sens, Blocul a propus un pachet de proiecte de legi, prezentat de deja, pe care îl înaintează celorlalți deputați aleși în Parlament, „iar acum rămâne de văzut câți dintre ei sunt oameni care chiar vor să reprezinte interesul cetățeanului”. Acest pachet prevede crearea a trei comisii, printre care una pentru investigarea fraudei bancare, precum și proiecte ce prevăd mai multe demisii, inclusiv a procurorului general.

Lidera PAS a menționat că Blocul ACUM are 26 de mandate de deputat și face tot ce-i stă în puteri: „vine cu o ofertă către alți parlamentari, care au declarat în campanie electorală că merg în legislativ pentru a promova și pentru a apăra interesele cetățenilor și nu interesele unui grup restrâns. Acum cetățenii vor putea vedea, dacă acești deputați într-adevăr îi reprezintă pe ei sau dacă au, totuși, o altă agendă care se va clarifica pe parcurs”, a mai spus Maia Sandu.

„O guvernare ca acea care a fost până acum sau una oficializată cu socialiștii va izola și mai mult statul la nivel internațional, îl va priva de resurse financiare care pot veni din afară, va avea efecte dramatice asupra mediului investițional și respectiv asupra economiei. Ar putea fi creată o coaliție pe care Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor să o facă deschis, dar e posibilă și o coaliție care să fie mai voalată, cu deputați „împrumutați”, astfel încât să mai păstreze unele aparențe pentru alegători și pentru partenerii externi”, a spus Maia Sandu.

Ea consideră că și alegerile anticipate sunt posibile și aceasta în condițiile în care „Partidul Democrat o să considere că nu este bine să-și oficializeze mariajul cu Partidul Socialiștilor înainte de alegerile locale”. Politiciana a mai spus că Blocul ACUM nu va face alianțe cu PDM, PSRM și „cu atât mai mult cu Partidul Șor”.

Lidera PAS a declarat că pe 20-22 martie va efectua o vizită la Bruxelles, unde va discuta cu partenerii externi, factorii de decizie ai UE, despre cât de corecte au fost alegerile, în contextul finanțării pe care trebuie să o obțină Republica Moldova. „Vom insista pe faptul ca Uniunea Europeană să-și folosească toate pârghiile pentru a ajuta la eliberarea statului din captivitate”, a mai spus politiciana.

Luni, 11 martie, secretarul pentru ideologie al PSRM, Ion Ceban, în cadrul unui briefing de presă, a invitat liderii Blocului Electoral ACUM DA PAS la „discuții în vederea instituirii unei colaborări politice parlamentare”. A doua zi, marți, liderii blocului au respins invitația, motivând că înainte de alegeri toți candidații blocului la funcția de deputat au semnat un angajament public că „nu vor face alianțe cu partidele oligarhice și anti-europene”. Anterior, blocul ACUM a declarat că nu va purta discuții cu alt partid parlamentar – Partidul Democrat din Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: