image
Sursa foto: tribuna.md

Omul Săptămânii - Andrei Năstase, primarul ales al municipiului Chișinău

Andrei Năstase a devenit noul primar general al municipiului Chişinău, fiind ales cu voturile a 129 432 alegători sau 52,57% din numărul celor ce au participat la votare. Astfel, victoria lui Andrei Năstase în aceste alegeri determină o serioasă schimbare de situaţie în politica autohtonă, scrie TRIBUNA.

La concret, victoria lui Andrei Năstase sporeşte vizibil şansele dreptei pro-europene în alegerile parlamentare din toamnă. Este un bun start pentru preconizatul scrutin, în care atât forţele politice de dreapta pro-europene, cât şi electoratul ce le susţine porneşte cu moralul ridicat.

De asemenea, prin victoria în aceste alegeri, Andrei Năstase a eliminat ultimele suspiciuni privind capacitatea dreptei de a se coaliza în perspectiva alegerilor parlamentare. Acest obiectiv a fost trasat de Năstase încă în perioada de până la prezidențiale și a fost formalizat prin apelul public din 11 octombrie 2016 adresat Maiei Sandu și Partidului Acțiune și Solidaritate, interpretat de oponenții celor două partide emergente ca un ultimatum.

Or, acum s-a văzut mai bine ca oricând că, doar unită, dreapta pro-europeană poate reuşi ceva.

De notat e şi faptul că Andrei Năstase a obţinut acces la o importantă tribună politică, ori Primăria capitalei tot timpul a avut o importanţă politică aparte. Aceasta deschide anumite perspective de viitor nu doar în faţa sa, ci şi a dreptei pro-europene în general.

TRIBUNA precizează: Andrei Năstase s-a născut pe data de 6 august 1975, în satul Mândrești, raionul Telenești. Din anul 1982 până în anul 1992 a învățat la școala din Mândrești, din 1992 pînă în 1993 a studiat la Facultatea de Istorie-Geografie a Universității „Stefan cel Mare” din Suceava, România, iar din 1993 până în 1997 a studiat la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, România. Din 1997 până în 2000 activează ca procuror, din 2000 până în 2002 – în calitate de vicedirector al unei întreprinderi mixte moldo-germane. Are licență de avocat din 15 noiembrie 2002. La începutul anului 2015, alături de mai mulți lideri de opinie, jurnaliști, juriști, politologi, ambasadori etc. a participat la înființarea Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”. În decembrie 2015, o parte din membrii Platformei „Demnitate și Adevăr”, inclusiv Andrei Năstase, s-au alăturat Partidului „Forța Poporului” (PFP). La congresul extraordinar al PFP din 13 decembrie 2015 formațiunea a fost redenumită în Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”, iar Andrei Năstase a fost ales Președinte al partidului. Andrei Năstase este căsătorit și are trei copii. Pe data de 3 iunie 2018 a fost ales Primar general al municipiului Chişinău.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: