image
Sursa foto: flags.com

Moldovenii care lucrează legal în Germania pot solicita pensie

Cetățenii Republicii Moldova care lucrează legal în Germania pot solicita pensie. Acordul în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova şi Republica Federală Germania, care intră în vigoare de astăzi, 1 martie, stipulează condițiile stabilirii pensiei pentru limita de vârstă, de dizabilitate, de urmaș, precum şi a pensiei și indemnizației de dizabilitate cauzate de accidente de muncă din ambele state.

Potrivit acordului, cetățenii Republicii Moldova, care au activat legal şi au achitat contribuții de asigurări sociale pe teritoriul Germaniei, la atingerea vârstei de pensionare conform legislației acestui stat, le va fi acordată pensia, care urmează a fi transferată pe contul bancar deschis în Republica Moldova.

Măsuri similare de securitate socială sunt valabile şi pentru moldovenii care s-au stabilit cu domiciliul permanent în Republica Federală Germania și care au acumulat stagiu de muncă și în Republica Moldova, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă remis de Casa Națională de Asigurări Sociale.

Fiecare stat semnatar achită partea de pensie calculată pentru stagiul de cotizare realizat pe teritoriul său. Cetățenii Republicii Moldova care în prezent beneficiază  de pensie în Republica Moldova şi care, între timp, s-au stabilit cu domiciliul permanent în Germania, pot primi pensia din Moldova pe contul bancar pe care îl au deschis la o bancă germane.

Pentru aceasta trebuie să depună la CNAS sau la  instituția similară din  Germania o cerere cu anexarea datelor bancare.

Totodată În luna decembrie a fiecărui an, beneficiarul pensiei stabilit în Germania trebuie să prezinte la Casa Națională de Asigurări Sociale un certificat ce confirm că este în viață.

Pentru a beneficia de pensia acordată conform legislației Republicii Moldova, solicitantul urmează să depună o cerere la CNAS sau la instituția competentă a Germaniei, anexând un set de documente.

Informații suplimentare sunt disponibile pe pagina oficială a Casei Naționale de Asigurări Sociale, la rubrica Acorduri bilaterale. Casa Națională de Asigurări Sociale aplică acorduri în domeniul securităţii sociale cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania,  acordul cu Germania fiind al 12-lea la număr.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: