image
Sursa foto: travelista.ro

Fenomen rarisim la Marea Neagră, fără precedent în ultimii 40 de ani

Un fenomen rar a fost observat la Marea Neagră și specialiști spun că nu s-a mai întâmplat de 40 de ani.

În ultimii ani, au apărut modificări importante a ciclului termic pe perioada unui an, în funcție de anotimpuri. Iernile au ajuns mai sărace în ninsori, iar verile cu valori extreme de până la 44-48 de grade, cel puțin în 2022 și 2023 fiind depășite recorduri de temperatură.

În aceste condiții a apărut fenomenul rar observat la Marea Neagră, scrie stiripesurse.ro. Meteorologii spun că este un fenomen care nu a mai apărut pe litoral de acum 40 de ani, dar tot ei vin cu explicația. De vină este așa-numitul „ciclon cvasi-tropical” care a provocat o toamnă anormală la Marea Neagră.

”Temperatura apei mării, raportat la media multianuală, prezintă un trend ascendent. Vineri, 20 octombrie 2023, au fost 18 grade Celsius în larg și 16,8 grade Celsius la mal. Raportat la intervalul multianual, observăm o creștere cu 5 grade”, a afirmat Răzvan Mateescu, specialist al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanța.

În 1983, tot în luna octombrie, românii care erau la malul Mării Negre resimțeau peste 26 de grade în atmosferă, iar la nivelul mării, temperatura este cu mult peste media normală a perioadei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: