image
Sursa foto: Jurnal.md

Experți, despre misiunea civilă a UE: „Un semnal pentru Rusia”; Va pregăti RM pentru negocierile de aderare la UE // VIDEO

Misiunea civilă a Uniunii Europene în Republica Moldova va ajuta la elaborarea și implementarea politicilor de securitate, dar și va pregăti țara noastră pentru începerea negocierilor de aderare la UE. În plus, această misiune reprezintă și un semnal pentru Federația Rusă că Moldova nu este singură. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

„Această misiune civilă este o noutate pentru noi și este un suport enorm al UE. Ne va ajuta să elaborăm politici, să implementăm politicile pe partea de securitate, pe partea de război hibrid și toate riscurile externe care vizează în prezent R. Moldova... Sunt experți din UE în securitate care ne vor ajuta la elaborarea și implementarea politicilor de securitate”, a spus deputatul PAS Dorian Istratii.

Politiciana Vitalia Pavlicenco consideră că această misiune a UE nu va fi doar o instruire a experților noștri, dar și un semnal pentru Rusia.

„Republica Moldova este unul dintre statele cele mai afectate de războiul din Ucraina. Nu mă refer doar la refugiați, dar și la interesul care e la frontieră și pericolul transnistrean. Și în sensul acesta, problemele de securitate sunt foarte importante. Acestă misiune civilă are obiectivul de a consolida reziliența sectorului de securitate. R. Moldova nu este membră NATO. Astfel, se caută alte modalități de a o ajuta, de a preveni destabilizările și de a le gestiona… Eu cred că pericolul transnistrean este foarte mare, iar misiunea aceasta civilă nu este doar o expertiză și o instruire a experților noștri, dar este și un semnal pentru Rusia, care să știe că Moldova nu este singură și că este ajutată logistic și cu expertiză de Occident”, a spus Vitalia Pavlicenco.

Totodată, analistul politic Ion Tăbârță a menționat că această misiune civilă va pregăti R. Moldova pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Amintim că, în martie, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a anunțat că Uniunea Europeană pregătește o misiune civilă pentru Republica Moldova în această vară cu scopul de a o sprijini să facă față amenințărilor de natură hibridă.

„Dorim, de asemenea, să aplicăm mai sistematic modelul „instruiește și echipează” – nu doar „instruiește” – la misiunile noastre civile. Această abordare a dat deja rezultate bune în Nigeria și Somalia. În prezent, pregătim o nouă misiune în Republica Moldova, pentru a consolida capacitatea țării de a contracara amenințările hibride”, a spus Borrell.

Anterior, europarlamentarul Dacian Cioloș a declarat în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” la Jurnal TV că Uniunea Europeană este gata să trimită experți la Chișinău care să organizeze sistemul de securitate în contextul amenințărilor legate de agresiunea rusă.

Emisiunea „Ora Expertizei” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: