image
Sursa foto: AP

Oamenii de ştiinţă au atins „supremaţia cuantică” în urma unei reuşite ce poate schimba lumea

Oamenii de ştiinţă de la Google susţin că au atins ''supremaţia cuantică'' - o reuşită ce ar putea schimba istoria proceselor de calcul - într-un studiu publicat în jurnalul ştiinţific Nature, citat de The Independent și Agerpres.

Cercetătorii Google au anunţat că au trecut o piatră de hotar după ce un computer cuantic a reuşit să efectueze o operaţiune de calcul pe care computerele obişnuite nu sunt capabile să o execute.

Supremaţia cuantică marchează primul pas într-un domeniu despre care cercetătorii susţin că ar putea schimba lumea.

Computerele cuantice sunt capabile să execute sarcini mult mai rapid în comparaţie cu cele obişnuite utilizate în prezent şi ar putea modifica în mod fundamental ceea ce se cunoaşte despre capacitatea maşinilor de calcul.

Cercetătorii IBM au criticat anterior anunţul Google cu privire la reuşită sugerând că noua descoperire nu este atât de profundă cum se promisese. Însă, studiul a fost publicat în sfârşit în prestigiosul jurnal Nature şi prezintă rezultatele descoperirii pe seama căreia au circulat recent numeroase zvonuri.

Cercetătorii Google afirmă în concluziile cercetării că Sycamore, computerul utilizat de ei, este capabil să efectueze în 200 de secunde o sarcină care ar dura aproximativ 10.000 de ani pe un sistem obişnuit.

''Această creştere dramatică a vitezei în comparaţie cu toţi algoritmii clasici cunoscuţi este o realizare experimentală a supremaţiei cuantice pentru această sarcină de calcul specifică, anunţând o paradigmă de calcul mult aşteptată'', notează cercetătorii în lucrarea recent publicată.

Sarcina utilizată de cercetătorii Google pentru a-şi testa sistemul este deocamdată inutilă, iar funcţia sa principală este de a genera numere aleatorii. Însă, este prima dată când orice sarcină de acest fel a fost demonstrată cu succes şi ar putea duce foarte curând la aplicaţii mai practice, susţin cercetătorii.

"Ca urmare a acestor evoluţii, calculul cuantic trece de la un subiect de cercetare la o tehnologie care deblochează noi capacităţi de calcul", concluzionează cercetătorii.

''Suntem la doar un algoritm creativ distanţă de aplicaţiile valoroase pe termen scurt'', au adăugat specialiştii.

Compania în prezent să dezvolte un sistem care să poată efectua operaţiuni mai ample, ce ar putea fi aplicate într-o gamă largă de domenii.

"Un astfel de dispozitiv promite o serie de aplicaţii valoroase", au scris cercetătorii într-un mesaj publicat pe blog. "De exemplu, ne putem imagina cum calculul cuantic va ajuta la proiectarea de noi materiale - baterii uşoare pentru maşini şi avioane, catalizatori noi ce pot produce mai eficient îngrăşământ (un proces care produce astăzi peste 2% din emisiile de carbon din lume) şi medicamente mai eficiente. Atingerea capacităţilor de calcul necesare va necesita încă ani de muncă grea şi inginerie ştiinţifică. Dar acum vedem clar o cale şi suntem dornici să mergem mai departe'', au precizat oamenii de ştiinţă.

Zvonuri despre reuşita Google au început să circule după ce o versiune iniţială a lucrării s-a scurs în mediul online luna trecută. Însă, publicarea cercetării în jurnalul ştiinţific Nature este prima dată când acest subiect este prezentat public şi orice persoană poate lectura studiul.

IBM a argumentat că studiul este eronat deoarece Google a supraestimat drastic dificultatea sarcinii şi cât timp ar dura rularea acesteia de un computer clasic. Sarcina ar dura în jur de 2,5 zile pe un computer clasic şi ar fi finalizată mai eficient faţă de computerul cuantic al Google, a argumentat compania într-un mesaj publicat pe blog cu două zile înainte ca studiul să fie publicat în Nature.

Sintagma ''supremaţie cuantică'' a atras, de asemenea, critici, atât pentru asemănarea cu ''supremaţia albă'', cât şi pentru faptul că ar putea încuraja raportarea la tehnologia cuantică. Ambele argumente au fost avansate de John Preskill, omul de ştiinţă care a propus pentru prima dată, în 2012, sintagma ''supremaţie cuantică'', într-un articol publicat recent în care a concluzionat că reuşita Google este totuşi semnificativă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: