image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

VOT în prima lectură pentru limitarea imunității deputaților; „Prin Parlament au trecut hoți de toate culorile”

Deputații ar putea să nu mai beneficieze de imunitate parlamentară în cazul infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, al traficului de influență, al excesului sau abuzului de putere, al îmbogățirii ilicite și spălării banilor.

Proiectul de lege pentru modificarea articolului 70 din Constituția Republicii Moldova care se referă la limitarea imunității parlamentare a deputaților a fost votat de Parlament în prima lectură cu susținerea a 64 de deputați.

Astfel, în aceste cazuri, reținerea, arestarea, percheziționarea deputaților sau transmiterea dosarului în judecată va putea fi făcută fără încuviințarea Parlamentului.

„Corupția politică e cea care dă tonul și dacă politicenii corupți nu sunt pedepsiți dau un exemplu prost întregii societăți. Am avut în legislaturile anterioare deputați care au furat din banii publici, care au cumpărat alți deputați sau s-au lăsat cumpărați, fiind protejați inclusiv de imunitate”, a declarat deputata PAS Olesea Stamate, unul dintre semnatarii proiectului.

„De-a lungul istoriei RM, Parlamentul a fost împânzit de hoți care îl percepeau drept o instituție în care se construiesc scheme și în care se ascunde de atragerea la răspundere penală pentru infracțiuni de corupție. Acest proiect vine să aducă ridicarea imunității în albia justiției și nu a politicului”, a spus și Vasile Grădinaru.

„E clar că acest proiect provoacă pentru unii fiori, pentru alții zâmbete. Prin Parlament au trecut hoți de toate culorile, de diferite înălțimi și kilograme. Din cauza imunități, cumva se credeau invincibili, „zeii olimpului”. A răspuns unul singur și acela nu până la capăt. Cu timpul, și acolo îți dai seama că au fost înțelegeri”, a declarat deputatul PAS Lilian Carp.

Opoziția a avut opinii împărțite. Partidul Șor a anunțat că susține acest proiect pentru „a da voie Procuraturii să lucreze”.

„Din 2019 am zis că imunitatea la deputați trebuie să fie anulată, așa că domnul Robu ar fi bine să nu mai vină în fiecare zi în Parlament, dar să lucreze. Vom veni cu amendamente pentru lectura a doua. Pledăm ca imunitatea să fie anulată în întregime, nu parțial”, a menționat Marina Tauber.

De cealaltă parte, BCS a calificat proiectul drept un show politic și a anunțat că îl va ataca „conform procedurii prevăzute de normele internaționale”.

„Nu văd cum mecanismul existent ar încurca Procuraturii să lucreze”, a menționat Oleg Reidman.

„În opinia mea, proiectul acesta seamănă cu o afacere între PAS și „șorovțî”, a spus și Vladimir Voronin. „Dar protestul de azi tot era afacere?”, i-a dat replica speakerul Igor Grosu.

„Puteți aduce măcar un caz când s-a ridicat imunitatea și s-a făcut ceva? În cazul lui Filat, s-au ridicat sechestrele și el e deținător acum la tot ce a colectat muncind „în beneficiul” țării. Acesta este un exemplu urât. Nu putem modifica Constituția ca un joc. Mai mulți penali nu au imunitate parlamentară, dar nu vedem să lucreze justiția. Peste noapte a apărut atâta încredere, vor fi show-uri politice că se luptă cu corupția”, a opinat și Vlad Bătrâncea.

„În 2019, când am dat jos regimul Plahotniuc, anume imunitatea parlamentară i-a oprit pe unii procurori din activitatea criminală care se pregăteau să rețină unii deputați”, a menționat Grigore Novac.

Proiectul de lege propus de fracțiunea PAS urmează să fie votat în lectura a doua. Acesta a fost avizat anterior și de Curtea Constituțională.

Noutăţile partenerilor

comentarii: