Breaking News

image
Sursa foto: captură video

Ion Ţurcan, un controversat ex-ministru de Interne, președinte al r. Criuleni; De ce a demisionat PD-istul Veaceslav Burlac

Veaceslav Burlac a fost demis astăzi din funcția de președinte al raionului Criuleni. Ion Ţurcan, ex-ministru de interne, este noul preşedinte al raionului Criuleni. Acesta a fost ales la şedinţa de azi cu votul a 26 de consilieri din 29 prezenţi.

Veaceslav Burlac spune că demisia sa nu are nicio legătură cu presiunile din partea Partidului Democrat care s-ar fi speculat în spațiul public. Acesta a menționat că demisa sa vine din motive personale.

Burlac își va continua să activeze în consiliul, doar că va ocupa funcţia Alei Ungurean – cea de vice-preşedinte pe domeniul social.

Ala Ungurean n-a fost prezentă la şedinţă şi, deocamdată, nu a comentat demisia sa. Diana Rusu, secretarul consiliului raional, a anunțat că Ala Ungureanu ar fi depus o cerere de demisie semnată ieri, 20 martie.

Noul preşedinte Ion Ţurcan a spus, în alocuţiunea sa după vot, că va ocupa funcţia cinci luni, adică, se presupune, că până la alegerile locale.

Potrivit anticorupție.md, numele său a figurat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din 2004, în legătură cu protejarea unor transporturi cu marfă de la piața Km 7 din Odesa, care intrau în R. Moldova prin vamă fără să fie înregistrate și, respectiv, fără să fie achitate taxele de rigoare.

Atunci a fost demarată o anchetă penală, dar nu a mai fost anunțată finalitatea ei. După acest caz, ministrul de atunci Gheorghe Papuc l-a somat pe Ion Țurcanu să-și prezinte demisia. A revenit în Ministerul de Interne în iulie 2009, fiind promovat la șefia Batalionului cu destinație specială „Fulger”.

Presa a vehiculat numele lui Ion Țurcan în legătură cu omorul omului de afaceri Igor Țurcan, asasinat în 2011, în mai multe cazuri de contrabandă cu țigări, dar și că ar fi dat mită pentru a obține gradul de general.

Conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietăţi, Ion Ţurcan, care, pe lângă salariu, mai primeşte şi pensie, are o casă de locuit, pe care a dobândit-o în 2002, printr-un act de donaţie.

Vedeţi mai jos video integral al procedurii de votare a lui Ion Ţurcan la funcţia de preşedinte al raionului Criuleni.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: