image
Sursa foto: trend.az

Dispariția președintelui Turkmenistanului, care n-a fost văzut de pe 5 iulie: Presa a anunțat MOARTEA sa, ambasada infirmă

Presa rusă a anunțat în această seară că preşedintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdîmuhamedov, a murit ieri, la vârsta de 62 de ani. La scurt timp, ambasada Turkmenistanului a infirmat zvonurile despre decesul președintelui.

Inițial presa rusă, care făcea trimitere la surse, a scris că Gurbangulî Berdîmuhamedov, al doilea preşedinte al Turkmenistanului post-sovietic, ar fi murit în timp ce se afla în concediu. Canalul de YouTube „Turkmenistanul liber“ transmitea că Berdîmuhamedov a decedat din cauza unei insuficienţe renale acute.

Informaţia nu a fost confirmată oficial de nimeni, dar surse din serviciile secrete şi mediile de afaceri o prezintă drept veridică.

„Când am întrebat dacă este adevărat, au răspuns că există oameni informaţi din serviciile speciale care transmit că aşa e, că s-a întâmplat după ce a intrat în concediu»“, spune Aslan Rubaev, directorul Centrului de monitorizare a problemelor eurasiatice, citat de postul de radio „Govorit Moskva“. Rubaev se referă la oameni de afaceri de la Aşgabat.

La scurt timp, ambasada Turkmenistanului în Rusia a infirmat aceste informații.

Presa rusă mai scrie că Berdîmuhamedov nu a fost văzut de pe data de 5 iulie.

Iar cu puțin timp în urmă, lenta.ru a scris, iarăși cu trimitere la surse, că, de fapt, președintele Turkmenistanului se află în Germania, acolo unde este internată mama sa bolnavă.

Sosit la putere în decembrie 2006, Gurbangulî Berdîmuhamedov s-a remarcat pentru felul în care şi-a construit cultul personalităţii. Şi-a atribuit titulatura de „Arkadag („Patron protector“) şi şi-a făcut o imagine de om priceput la toate, participând la curse de cai, scriind poezii, interpretând cântece naţionale şi demarând proiecte faraonice etc. În 2017, el şi-a atribuit, pentru a doua oară, titlul de „Erou al Turkmenistanului“. Mai multe ONG-uri internaţionale, între care Human Rights Watch, afirmă că el a instaurat un regim dictatorial. Fiul său Serdar, născut în 1981, este considerat drept un potenţial succesor. Serdar Berdîmuhamedov este parlamentar şi viceguvernatorul provinciei Ahal. Turkmenistanul, o fostă republică sovietică din Asia Centrală, este una dintre cele mai izolate ţări din lume, având accesul la internet şi la presă drastic controlat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: